Foto: www.palilula.org.rs
Ova odluka naći će se već danas na Gradskom veću, a sutra pred skupštinskim odbornicima. Popa je živeo preko puta Tašmajdana i svoje dane provodio je u poznatom gradskom restoranu

„Poslednja šansa”. Odatle je potekla ideja za podizanje spomenika istaknutom pesniku u tom kultnom lokallu, gde bi svako mogao da sedne i čita njegove pesme. Kako je Vesić rekao za Večernje novosti, Popa je jedan od utemeljivača moderne poezije u Srbiji, koji je svojom poetikom obogatio pesnički jezik u svetskoj književnosti i na taj način uvećao ugled srpske kulture u Svetu.

– Poezija Vaska Pope pronalazi svoje uporište u identitetu srpskog naroda kroz vekove, pre svega, se vezujući za neprolazne simbole Beograda – smatra zamenik gradonačelnika.
Inicijativa da velikan srpske poezije dobije obeležje u glavnom gradu, uz spomen ploču na zgradi u kojoj je živeo, na početku Bulevara kralja Aleksandra podignutu u akciji Večernjih novosti i Ministarstva kulture „Vratimo dug piscima” prošle godine potekla je od Udruženja književnika Srbije i pesnika Milovana Vitezovića.Popa je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj poeziji zbirkama „Kora”, „Nepočin-polje”, „Sporedno nebo”, „Uspravna zemlja”, „Kuća nasred druma”, „Živo meso”, „Vučja so”, „Rez” i antologijama „Od zlata jabuka”, „Urnebesnik” i „Ponoćno sunce”. Tokom stvaralački bogatog ali kratkog života bio je jedan od naših najuvaženijih pesnika u svetu i to ostao do današnjeg dana.