U Sekretarijatu za kulturu kažu da se ovaj predlog još nije našao na dnevnom redu sednice Skupštine grada. Takođe, i Petar Đorđević, predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova, potvrdio je za naš list da takav zahtev nije stigao pred Komisiju.

– Potpise smo predali Skupštini grada, ali još uvek nismo dobili odgovor na naš zahtev. Prvobitno je došlo do nesporazuma, jer je Grad izneo tvrdnju da od 2004. godine već postoji Ulica Milana Mladenovića u Zemun polju i da bi taj naziv mogli da ponesu jedino ulica ili trg u Lazarevcu, Mladenovcu ili Grockoj. Međutim, u međuvremenu smo saznali da ova ulica ne nosi naziv po istoj osobi, nego po Milanu Mladenoviću od Lužice, pesniku i filozofu – objašnjava za Danas Bojana Kašiković, jedna od pokretača ove inicijative, koja je proistekla iz grupe poštovalaca grupe EKV na društvenom sajtu Fejsbuk.

Ipak, u Gradskom sekretarijatu za kulturu kažu da Ulica Milana Mladenovića u Zemunu ipak nosi naziv prema frontmenu rok grupe EKV i da nije moguće dodeliti isti naziv još jednoj ulici u gradu.

Predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova Petar Đorđević, međutim, kaže da i ukoliko stigne zahtev za dodelu naziva ulice prema ovom muzičaru da će on lično glasati protiv toga, zbog detalja iz njegovog privatnog života.

– U Podgorici, Zagrebu i Vranju već postoje ulice nazvane prema Milanu Mladenoviću, pa bi među ovim gradovima trebalo da se nađe i Beograd kao grad u kome je ovaj rok muzičar živeo i radio. Osim što je bio rok muzičar, Mladenović je bio i veliki umetnik i pesnik, koji je obeležio jedan rok period – period nju vejva. Na neki način pokušao je da „promeni svet“ – kaže za naš list Tamara Knežević, jedan od inicijatora.

 

 

Hitovi i danas

Milan Mladenović (1958 – 1994) bio je jugoslovenski rok muzičar, najpoznatiji kao pevač i gitarista beogradske rok grupe Ekatarina Velika ili EKV. Prethodno je bio i član grupa Limunovo drvo i Šarlo Akrobata. Mladenović je i jedan od muzičara koji je doneo novi talas na beogradskoj i jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Hitovi grupe EKV, kao što su Krug, Par godina za nas, Oči boje meda, Ti si sav moj bol, Dum dum i drugi, ostali su zapamćeni i do danas.

Nazivi po herojima Crvene armije

Udruženja građana ,,Forum za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava“, će danas predati zahtev gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu da se vrate, ili da se novim ulicama daju imena slavnih heroja Crvene armije, saopštilo je ovo udruženje. Kako se precizira, prošle nedelje organizovan je okrugli sto na temu ,,Srpski narod pamti heroje“ u Ruskom domu povodom 65 godina od oslobođenja Beograda i prvoj poseti predsednika Ruske Federacije Dimitrija Anatoljeviča Medvedeva Srbiji. Na ovom skupu je odlučeno da se podnese ova inicijativa.