Završni radovi na Pobedniku pri kraju (FOTO) 1Foto: Screenshot Twiter @PobednikSK

Ponovo su na Meštrovićevoj skulpturi vidljivi detalji koji nas podsećaju na briljantnost i umeće ovog umetnika, navodi se u objavi.

Samo nekoliko dana ranije objavljeno je da će najoštećeniji deo kružnog postamenta ispod skulpture biti urađen od odgovarajućeg kamena istog porekla i geološke starosti kao originalni.

Restauracija beogradskog simbola traje duže od mesec dana, a građani na tviter nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda mogu da prate faze popravki samog spomenika, ali i njegovog postamenta.

Da podsetimo, spomenik Pobedniku podignut je 1928. godine povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i delo je vajara Ivana Meštrovića i arihtekte Petra Bajalovića.

Prvi put je skinut sa svog postamenta 10. oktobra ove godine, zbog rekonstrukcije. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da spomenik ima ozbiljna oštećenja koja su nastala tokom ovih devedeset godina, kao i da žele da unaprede samu strukturu spomenika. Restauracija Pobednika poverena je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, u čijem ateljeu u Smederevu se spomenik trenutno nalazi.

Njegovo vraćanje na Kalemegdan predviđeno je za mart 2020. godine.