Pobednik vraćen na postament (FOTO/VIDEO) 1Foto: Miloš Đošić

Bronzana skulptura Pobednika vraćena je danas oko 13 sati na postament na Kalemegdanu, nekoliko meseci nakon što je odneta na rekonstrukciju.

Kako je već ranije najavljeno, Gornji grad Beogradske tvrđave bio je zatvoren za posetioce.

Međutim, hladno vreme i kiša nisu sprečili Beograđane da se zapute ka Beogradskoj tvrđavi, kako bi uživo ispratili vraćanje Pobednika na postament, nakon višemesečne rekonstrukcije i restauracije.

Pobednik vraćen na postament (FOTO/VIDEO) 2
Foto: Miloš Đošić

Nekoliko ljudi, koji se nisu na vreme obavestili o zatvaranju Gornjeg grada za vreme postavljanja spomenika, vidno su protestovali pokušavajući da obezbeđenje ubede da im omogući prolazak.

Deo novinarskih ekipa ostao uskraćen za grupnu fotografiju

Brojne novinarske ekipe pratile vraćanje Pobednika.

Pobednik vraćen na postament (FOTO/VIDEO) 3
Foto: FoNet/Beoinfo

Pre samog početka podizanja Pobednika na postament, napravljena je grupna fotografija ljudi koji su radili na rekonstrukciji i restauraciji, zajedno sa predstavnicima grada.

Na poziv jedne od organizatorki, grupa novinara je krenula bliže spomeniku kako bi zabeležila zaslužne, međutim nekolicina novinara i fotografa, uključujući reportera Danasa, bila je u tome onemogućena.

Na konstataciju reportera da su pozvani od strane organizatora da priđu i naprave fotografije, radnik obezbeđenja je otišao da se konsultuje sa nadređenima, nakon čega je kratko prokomentarisao: „Izvinite, ali direktorka Zavoda je rekla ko može da priđe, a ko ne“.

https://www.facebook.com/1487903497919793/videos/477988299750264/

U telefonskom razgovoru, organizatori događaja su izrazili žaljenje zbog ove neprijatnosti, jer su se potrudili da sve prođe u najboljem redu. Za oko minut, dizalica je postavila Pobednika u nekadašnji položaj. Kako smo saznali, u naredim satima radiće se na pričvršćivanju za stub.

Inače, u sredu 12. februara skulptura je dopremljena na Beogradsku tvrđavu, a brojni posetioci juče su od 10 do 16 časova mogli uživo da vide Pobednika i da se slikaju sa njim, kada je bio javno izložen.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda: Do početka marta gotovi radovi

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da je nakon vraćanja skulpture potrebno uraditi niz radova, koji bi trebalo da budu završeni do početka marta meseca.

„Preostaju radovi na postavljanju kamena na kružnom postolju ispod skulpture, geodetska kontrolna merenja, skidanje skele i popravka platoa neposredno oko spomenika na delu na kom su izvođeni radovi na statičkoj sanaciji“, objašnjavaju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saopštenju.

Ianče, radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku počeli su 2. septembra 2019. godine po projektu koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Pobednik vraćen na postament (FOTO/VIDEO) 4
Foto: Miloš Đošić

„Prvo su izvršeni radovi na statičkoj sanaciji koji su obuhvatili bušenje i izradu osam armirano betonskih šipova, izradu naglavne grede koja je sa preko 80 ankera povezana sa postojećim temeljom spomenika. Na ovaj način urađena ojačanja temelja sprečavaju dalje pomeranje spomenika“, navode iz Zavoda.

Ispravljanje stuba, dodaju, nije bilo planirano projektom jer su analize objedinjene u ekspertskom mišljenju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje je prethodilo projektu pokazale da bi ispravljanje stuba dovelo u opasnost njegovu unutrašnju konstrukciju u kojoj bi moglo doći do pojave novih oštećenja.

„Sa konzervatorskog stanovišta nakrivljenje stuba predstavlja deo njegove istorije i potpuno je legitimno. Nakon statičke sanacije postavljena je prostorna skela oko spomenika i 10. oktobra 2019. godine izvršena je demontaža skulpture koja je odmah potom transportovana u atelje vajara Zorana Kuzmanovića. Posao je nastavljen paralelno u ateljeu i na gradilištu“, dodaju iz Zavoda.

Pobednik vraćen na postament (FOTO/VIDEO) 5
Foto: FoNet/Beoinfo

Na gradilištu je rađeno na konzervaciji i restauraciji stuba i postamenta, kao i na pripremi vrha stuba za ugradnju nove noseće konstrukcije skulpture. Rad u ateljeu podrazumevao je ispitivačke radove, urađene su dodatne analize sastava bronze i patine nakon kojih je doneta odluka o stepenu čišćenja skulpture.

„Izvađena je stara konstrukcija, ugrađena nova noseća konstrukcija od nerđajućeg čelika sa svim potrebnim elementima po novom tehničkom rešenju koje je uradio Građevinski fakultet. Na skulpturi su zatvorene sve rupe od metaka i gelera, izvršeno je sklapanje svih rastavljenih delova skulpture. Izvršena je restauracija postojeće bronzane plinte, popravljeni su svi unutrašnji spojevi, očišćeni i zaštićeni šrafovi unutar skulpture“, dodaju u saopštenju.

Vesić: Istorijski dan za Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da je najbolji dokaz o emotivnoj vezanosti „Pobednika“ s građanima to što su u četvrtak hiljade Beograđana došli da se slikaju i da izbliza vide spomenik.

Pobednik vraćen na postament (FOTO/VIDEO) 6
Foto: FoNet/Beoinfo

Prisustvujući podizanju „Pobednika“, Vesić je rekao da će skele ostati još nekoliko nedelja, kako bi sve bilo pričvršćeno i posao završen do kraja.

„Pobednik je danas, posle 125 dana, vraćen na mesto sa kojeg je čuvao naš grad 91 godinu. Danas je istorijski dan za Beograd, jer dobro je poznato da ne postoji panorama ili razglednica garda na kojoj nije prikazan Pobednik“, istakao je Vesić.

On je naglasio da je Za Beograd veoma važno što je rastauracija „Pobednika“ uspešno završena i naveo da bi trebalo čestitati gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, vajaru Zoranu Kuzmanoviću i kompaniji koja je izvršila radove što su za 125 dana završili posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari