… a u okviru te manifestacije, tokom četiri dana, biće prikazana značajna, prošlogodišnja i ovogodišnja, filmska ostvarenja, pobednici i učesnici mnogih filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, a biće održane i predstave, koncert, slikarske radionice za najmlađe i sportske aktivnosti.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za večeras u 20 časova, a u okviru ceremonije otvaranja biće održan koncert filmske muzike.

Na Velikoj sceni, koja je postavljena na Velikom trgu, večeras u 21 čas će biti prikazan ruski akcioni film „Izvan granica realnosti“, koji je na 46. Kanskom festivalu dobio nagrade za najboljeg glumca i najbolji scenario, a u kome glavne uloge igraju Miloš Biković i Antonio Banderas.

Sutra u 20 časova, biće prikazana američka drama-triler iz 2017. godine „Zaista, nikada nisi bio ovde“, za koji je Hoakin Finiks na 46. Kanskom festivalu dobio nagradu za najboljeg glumca, a film nagradu za najbolji scenario. Iste večeri, od 22, biće prikazana hrvatska drama „Agape“, reditelja Branka Šmita, u kome glavne uloge tumače Goran Bogdan i Ivo Gregurević.

Publiku u subotu od 20 časova očekuje ruska biografska drama „Dovlatov“, o jedinstvenom ruskom piscu, novinaru i disidentu Sergeju Dovlatovu. Film je dobitnik Srebrnog medveda za najbolju kostimografiju i scenografiju na 68. fesivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači naš glumac Milan Marić. Nakon ovog filma, u 22.10, biće prikazano domaće debitantsko delo mladog i talentovanog reditelja i scenarista Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“.

U nedelju u 20 časova biće odigrana hit predstava „Udaj se muški“ sa Snežanom Savić u glavnoj ulozi. Za kraj glavnog programa, od 22, održaće se projekcija kultnog filma crnog talasa „Kad budem mrtav i beo“, ovoga puta remasterizovana verzija filma Živojina Pavlovića iz 1967. godine, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.

Na Maloj sceni, na Magistratskom trgu, večeras u 20 časova će biti prikazana višestruko nagrađivana kiparska drama „Dečak na mostu“, a u 22 časova će biti prikazana španska istorijska drama „Prodaće i kišu“. U petak, u 20 sati, na programu je predstava „Možda sanjati“ autorke Dijane Milošević, a u 21 čas sledi prikazivanje holandske drame „Tonio“.

Publika će u subotu u 20 sati uživati u predstavi „Odlazni terminal“ autorke Tee Puharić, a u 22 časa biće prikazana češka drama „Fer plej“, koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film 2014. godine. Nedelja je rezervisana za studentske filmove, koji će se prikazivati od 20 do 23 časa, po sledećim naslovima: „Kružno“, „Obeleženi“, „Februar“, „Bright future my love“, „Soba smrti“, „Jedna noć“, „Koga boli“.

Takođe, danas od 18 časova održava se i slikarska radionica za najmlađe, koju vode mladi beogradski umetnici. Zemunski otvoreni festival organizuju Udruženje građana „Klub mladih Zemuna“ i „Zemunfest“.

Turnir u basketu

Turnir u basketu „3 na 3“ će se održati na terenima OŠ „Lazar Savatić“, a za učešće je neophodno prijaviti se putem telefona 0603937990 ili zvanične instagram i facebook stranice „Zemunski otvoreni festival“. Nagradni fond je 100.000 dinara.