Branko Gavrić je imao i "pedigre" Borbe 1Foto: Predrag Mitić

Smrt Branka Gavrića zaista je iznenadila mnoge koji su ga znali, naravno i one među nama koji su sa njim godinama sarađivali.

Nažalost, iznenađujuće je bilo i to što u zvaničnim informacijama o njegovoj smrti nema podataka o nemalom i veoma važnom delu njegove profesionalne biografije. A baš u ovim novinama važno je to reći, jer je njegov profesionalni put i rad u znatnoj meri istovetan i podudaran sa delovanjem osnivača ovog lista.

Branko Gavrić je kao već osvedočeni dizajner, strip majstor i ilustrator svoju radnu karijeru započeo u Omladinskim novinama gde je radio i prvi glavni urednik Grujica Spasović.

„Pedigre Borbe“ stiče već prelaskom iz ovog omladinskog lista u „Rad“, glasilo srpskih sindikalista čiji je glavni urednik tada bio Stanislav Staša Marinković. Prvi zadatak mu je bio postavljanje kompletno novog modernog grafičkog rešenja ovog nedeljnika.

Prelaskom Marinkovića za glavnog urednika Borbe, Gavrić dolazi sa sličnim zadatkom u ovaj „oživljeni“ dnevni list gde nekoliko godina radi kao grafički urednik.

Ta ukrštanja radnih i životnih puteva nisu se ni u Gavrićevom slučaju odnosila samo na grafiku i vizuelizaciju listova, već kao i kod drugih njihovih urednika učešće i u podnošenju tegoba koje im je tadašnja vlast nametala.

Ukratko, Branko je bio jedan od nas, a to nije malo. Slava mu!

Autor je novinar u penziji

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Branko Gavrić je imao i „pedigre“ Borbe”

  1. Kremacija Branka Gavrića je u subotu 12.juna 2021. u 14:45 na Novom groblju u Beogradu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.