Uoči novogodišnjih praznika Željko Ožegović, predsednik opštine Novi Beograd, i Mileta Tomić, komandir policijske stanice Novi Beograd, uputili su apel svojim sugrađanima da tokom proslave praznika ne koriste pirotehnička sredstva i vatreno oružje, i da svoje veselje i radost ne iskazuju pucnjavom koja se može pretvoriti u tragediju. Roditeljima su poručili da posebno obrate pažnju, jer nestručno korišćenje pirotehničkih sredstava, petardi, raketica i raketa, može da nanese teške telesne povrede deci. Apel je upućen zbog bojazni da bi pucnjava, kao što se redovno dešavalo prethodnih godina, mogla da ugrozi živote i imovinu građana.
Nije slučajno da su se čelni ljudi novobeogradske opštine i policije na ovakav način obratili sugrađanima, jer Novi Beograd je najmnogoljudnija ali i „najbolje naoružana opština“, što posebno dolazi do izražaja u vreme novogodišnjeg slavlja, kada raspoloženi građani posežu za svojim arsenalima dugih i kratkih cevi, utajenih u nekom od naših „pobedonosnih“ ratova.
U poslednjih desetak godina, u novogodišnjoj noći redovno je neko ubijen, ranjen, a zalutali metak često je završavao u nečijoj sobi. Kada otkuca ponoćni sat i počne opšta paljba, građani umesto da polete jedan drugom u zagrljaj, za svaki slučaj bacaju se na pod, skrivaju u toalet, zauzimaju busiju iza kauča. To je noć kada pljačkaši stanova imaju pune ruke posla, kada lekari Urgentnog centra „padaju na nos“, a vatrogasci i policajci ne stižu odgovoriti na sve pozive.
Međutim, doček 2007. po mnogo čemu bio je, u najmanju ruku, „netipičan“. U novobeogradskim blokovima izostala je rafalna i pojedinačna paljba. Ako zanemarimo praštanje petardi, bilo je, gotovo, neprijatno tiho. Niko nije upucan, vatrogasci su bili bez posla, policija se uglavnom bavila nadzorom saobraćaja i pijancima. Zabeleženo je dvadesetak tuča, 37 saobraćajki bez većih posledica i svega nekoliko provalnih krađa. Doduše, u Urgentnom centru evidentirano je čak 615 intervencija, ali sve su to bile lakše povrede uglavnom od pirotehničkih sredstava. Hitna pomoć intervenisala je 160 puta, a u 140 slučajeva radilo se o teškom pijanstvu.