Kome smeta filozofija? 1Foto: Privatna arhiva

Nedavno, listajući nove programe za pojedine smerove (npr. elektrotehničar energetike) primetio sam da filozofije u programu (za četvrtu godinu) više nema.

Dakle, kroz par godina filozofija u okviru srednjih stručnih škola više neće postojati kao predmet.

S obzirom na to da u srednjim stručnim školama radim – ostaću bez časova, odnosno zasigurno ću postati tehnološki višak.

Međutim, nisam samo ja u problemu već sve kolege širom Srbije koje su, nažalost, po svoj prilici, „filozofi u srednjim stručnim školama“.

Očigledno – filozofija je „nekome“ počela ozbiljno da smeta. Pitanje je kome i zbog čega je sada palo na pamet da lišava đake filozofije i filozofskog mišljenja?

Šta je to što „bode oči“ i „tera nekoga“ da se osnov svih nauka potpuno potisne i isključi? Ko su „mudraci“ koji su rešili da sprovedu ovakvu „reformu školstva“?

Pored problema sa časovima i radnim mestima srednjoškolskih profesora filozofije još veći te esencijalni problem je taj što će buduće generacije, ostane li ovako, biti lišene opcije da shvate šta znači argumentovano misliti te, dakle, sagledavati jednu istu stvar kroz beskonačno mnogo uglova i načina.

Ukoliko i najmanje poznajemo opštu kulturu – znamo da su najznačajniji umovi svoga vremena (matematičari, fizičari…) uvek ujedno bili i filozofi (npr. Pitagora, Leonardo da Vinči, Dekart, Lajbnic, Njutn…)

Setimo li se bar toga – jasno je da jedno društvo ne može da izrodi istinske intelektualce ukoliko ti isti nisu spremni da ono čime se bave sagledavaju šire i dublje te konstantno napreduju u mišljenju i promišljanju onoga čime se bave.

Razgovarajući nedavno o ovom problemu i sa profesorom Noamom Čomskim (sa kojim sam već dugo u kontaktu i od kojeg sam dobio preporuke za SANU) kao i sa nekoliko kolega iz Beča (gde sam prošle godine gostovao na univerzitetu) – jasno je da se svi slažu u jednom – to su ozbiljni državni prosvetni problemi ali to su problemi našeg dvorišta i mi sami moramo da ih rešavamo i, konačno, rešimo.

Dakle, srednjoškolski profesori će morati da se ujedine u nameri da spasu ono što se spasiti može. Ta inicijativa je u mnogim segmentima već aktivna.

Međutim, u toj borbi – moraju se uključiti institut, SANU (tu ću lično probati da se uključim), svi istinski mediji i svi filozofski fakulteti u zemlji.

Ja već dugo radim na promociji filozofije i filozofskog mišljenja – pored rečenog, u Boru, gde sam rođen i gde živim i radim, već godinu dana vodim besplatnu malu gradsku filozofsku školu „Linkej“ za mlađe srednjoškolce i starije osnovce, pišem, držim javna predavanja i sl.

Međutim, kao što je rečeno, ta se borba tiče svih nas.

Mi smo kao narod skloni „da filozofiramo“ dok zapravo ne znamo šta to tačno znači i kako da to stvarno i radimo. Ukoliko isključimo filozofiju iz sistema srednjoškolskog obrazovanja – specifično srpski glagol „filozofirati“ će postati još trivijalniji i komičniji.

Mnoge kolege su se već uključile u borbu za spas filozofije i to je dobro. U poslednje vreme se čak počelo i sa potiskivanjem Verske nastave (Veronauke) i Građanskog vaspitanja.

Pozivam sve ljude da ozbiljno shvate i promisle ovaj problem. Danas još nije kasno da spasimo decu ovih svakodnevnih hiperbanalnosti – sutra će možda već biti…

Autor je srednjoškolski profesor filozofije

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Kome smeta filozofija?”

 1. Nazalost sudaramo se sa manje i manje potrebe da izgradimo sebe u jednom normalnom drustvu, gde nekultura i neznanje dominira. Bahati, kupodiplomi nas siluju neznanjem. Uce nas da budemo bahati ,nekulturni, ne znalci, lazovi ,manipulatori, lopovi i da okrenemo ledja stvarnosti i istini. Lepo je graditi svoje telo ali jos lepse graditi svoj um i kako razmisljati svojom glavom. Nazalost u ovom drustvu sa novim trendom mentaliteta i kolektivnog razmisljanja, covek je osudjen na stagnaciju ili ubistvo uma.

 2. I filozofija, i sociologija i sve nauke koje počivaju na kritičkom mišljenju, tj. na ideji o uspravnom čoveku, će biti prognane iz našeg bednog (da bednije ne može biti) školstva.
  Gazdama smetaju oni koji bi da misle (neprijatno ih podsećaju da oni sami više ne umeju da misle). Gazdama treba samo ljudska tegleća marva (odvratne li sintagme – tržište rada), koja će se kupovati, iznajmljivati, pa bacati na otpad. Na otpadu, ako se ima šta reciklirati, biće sklepano za marveno tegljenje.
  Političarima tek smetaju oni koji umeju da misle. ‘Oće u lice da im kažu da su ništarije. A neće da „glasaju“ za njih. Pola veka već tranzicija uspešno idiotizuje narod, bacajući mu oglodane kosti „patriotske“, daveći ga svakojakim kurvarlukom (od medija, do „izbora“)…, da bi mogli da se slobodno bave samo onim što znaju – pljačkom.
  I za gazde i za političare postoji samo jedan ideal – pljačka.
  E pa, ne mogu zajedno filozofija, sociologija i, njima nasuprot, pljačka.
  Ali, njima uinat, ma šta činili, uvek će biti umnih i nesalomivih. Zašto? Zato što su prostačine i štetočine – a um to, u krajnjem ishodu, ne trpi.

  • ‘Gazdama smetaju oni koji bi da misle’
   Naravno! Tu si da sljakas, a ne da mislis!
   Znaci – ipak nije fiozofija tu zbog filozofije, nego zbog markizma i klasne borbe… Ja kao poreski obveznik to necu da placam! Tu indoktrinaciju placajte sami i u svoje slobodno vreme!

   • Vidim vi ste dobro naucili filozofiju PINK kulturnog modela. Ona se vrlo dobro predaje kako na TV-u tako i u svakom tabloidu. To je model u kojem kod „gazde“ upregnes ono sto je Radoje Domanovic zvao „zaparlozeno srpsko govedo“. Da li se to govedo radja ili se dobija zatupljivanjem? Ja ne mislim da je srpski narod geneski glup, a vi? Takav model hocete da placate kao poreski obveznik? I da hocete i da necete – placate milione eura. Pogledajte javne podatke o grantovima PINK-u i ostalima. Pronadjite kako guglajuci, imate sigurno vremena dok za vas sljakaju. I odsustvo filozofije je filozofija i to najgore vrste. Posledice su vrlo primetne ali samo za druge, ne za ostecene. Vi to ocigledno ne primecujete. Inace ja sam osamdesetih zavrsio hemijsko-tehnolosku skolu u Vrscu, u svakoj laboratoriji gde sam radio pokazao sam da znam sta radim, od SFRJ preko Canade do USA, a imao sam Osnove filozofije. Nije, dakle, bio problem fond casova pa „nesto mora da se izbaci. I nisam postao ni marksista ni ona bezlicna masa iza Domanovicevog slepog vodje koja tumara i nosi Tabloid pod miskom.

 3. Elektrotehničar energetike je imao u prvoj godini 2,drugoj dva,trećoj 2 i blok 60 časova praktične nastave. U četvrtoj godini nije imao praktičnu nastavu. Po novom programu u prvom ima 4,drugom 4,trećem 3 i četvrtom 3 časa praktične nastave. Nešto je moralo da se izbaci. Muzičko,biologija,likovno,filozofija. Šta je tu je,praksa je bitnija.

  • Sve pobrojane predmete imali ste u osnovnoj školi. Zašto izbaciti filozofiju koju prvi i jedini put imate u životu!?

  • Praksa, bez sposobnosti razmišljanja, daje poslušne, osrednje radnike.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.