Krađa s tradicijom 1Foto: Luca Marziale / Danas

„Tona može, Toma ne“, jedan je od mnoštva sličnih komentara povodom curenja filma „Toma“ na internetu koji je nanovo pokrenuo priču o pirateriji koja se ovde zapatila još od devedesetih godina.

Nelegalno korišćenje tuđe intelektualne svojine – čitaj „krađe“, ovde je odavno postala normalna pojava, samo je njen intenzitet bio jači ili slabiji, u zavisnosti od toga ko je bio na vlasti.

Devedesetih su se bioskopski filmovi štancovali na VHS kasetama i izdavali u video klubovima, piraterisali su se muzički CD-ovi, a tokom NATO bombardovanja na TV „Pinku“, „Palmi“ i „Politici“ naveliko su se gledali holivudski blokbasteri i za to niko nije odgovarao.

Prodavci piratskih CD-ova kod SKC-a znali su da se ne sme štancovati samo jedan CD – Cecin, jer će vam u tom slučaju arkanovci polomiti kičmu. I niko se s time nije igrao. Sila jačeg je bila jedino delotvorna.

Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović pozivaju prijatelje filma i poštovaoce umetnosti Tome Zdravkovića da pravo iskustvo dožive u bioskopu.

Kažu „piraterija je nepoštovanje dela, piraterija je krađa, piraterija nema dušu.

Nema, kao što je nema ni ceo sistem u kome živimo.

Ako ukradete doktorat, šta vam teško da ukradete film. Ako predsednik svakog dana krši Ustav, a u obraćanju naciji u vezi s nabavkom respiratora glumi misterioznog švercera, koji se snalazi, jer se, kako tvrdi, zapravo bori za život svakog građanina, zašto nas iznenađuje sklonost takozvanog običnog čoveka da se „snalazi“ i za džabe gleda filmove.

Lopovluk je ovde legalizovana stvar, kultura obesmišljena, vrednosti postavljene naglavačke. Pa, jedan od komentara na tekst o sankcionisanju za neovlašćeno deljenje filma Toma je bio „lele, moraće da pohapse celu Srbiju“.

Jedan drugi glas požalio se da prosto nema para za bioskopsku kartu, a voleo bi da pogleda film „Toma“. Najmanje je bilo onih koji su navijali da se krađa sankcioniše i uvede red, dok su posebnu maštovitost pokazali takozvani levičari sa svojim parolama tipa „kultura za sve“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Krađa s tradicijom”

  1. Strasno je to Kada vidis sta se sve radi I ovoj drzavi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.