Loš marketing Velje Nevolje 1Foto: Medija centar

Uhapšenom Velji je nedostajao i dobar politički savetnik. Da je imao prave ljude oko sebe, možda bi ga sačuvali od dve greške koje su ga srušile.

Čovek je imao dobar posao, biznis mu se razvijao, veze sa uticajnim pojedincima iz države bile su jake i stabilne, prihodi, pa još neoporezovani, rasli. Ali od tolike moći zna da „uđe voda u uši“ kažu kockari.

Prva greška je bila učešće u letošnjim nasilnim demonstracijama. To što su organizatori hteli da pošalju poruku Vučiću šta može da se desi ako u budućnosti našteti njihovim interesima, nije trebala da bude Veljina briga. Ali očito je i on hteo da pošalje istu poruku. Ili je čvršće vezan za organizatore tih demonstracija, pa nije mogao da ih odbije. Kako god, posle toga je očito uključen ozbiljan radar prema njegovoj grupi i njihovim pomagačima.

Druga greška je petljanje sa oružjem, posebno sa dugim cevima i optičkim nišanima. Uostalom to mu dosad nije bilo potrebno za obavljanje njegovog glavnog „biznisa“. Da je imao dobrog političkog savetnika, ne bi Velja ulazio na taj teren. Posebno posle „uključenog radara“.

Savetnik bi mu rekao da za te stvari postoji već recept koji je primenjen kada je on bio tinejdžer. Da se na petlja sa snajperima i prepusti to profesionalcima. Treba samo da na stadionu okači pravi transparent. „Ako Vučić preživi, Srbija neće.“

Onda sve ide svojim tokom. Snajperom se bavi neko ko ga već legalno „duži“, neki državni službenik na plati iz budžeta.

Velja bi tako mirno nastavio da se bavi svojim poslom. A kad za to dođe vreme, mogao je da očekuje i ulicu u Beogradu.

Ovako je „pao“ zbog uklanjanja neposlušnih kao i konkurencije. Te neće više biti ni „biznisa“, a kamoli ulice.

Jer su poruke koje je slao očito i primljene i pravilno shvaćene.

Ovaj tekst sam poslao uredniku Petroviću 7. februara ove godine, ali sam ga sutradan povukao. Iako je Vučić najavio obračun sa mafijom i organizovanim kriminalom odmah posle tih demonstracija, iako je između ta dva događaja Lukašenko uhapsio tridesetak ruskih agenata, tzv. vagnerovaca, od kojih su neki od njih u Minsk došli iz Beograda, hteo sam da još neku potvrdu za svoje teze. Zato sam zamolio Dražu da tekst tada, u februaru, ne objavljuje. Pošto je izdržao test vremena, sada može da ide. Naravno, kao i uvek, ako se uklapa u uređivačku koncepciju.

Zanemarićemo horor snimke i Veljinu „Legijinu“ odbranu, time se i onako mnogi bave. Uz napomenu da postoji suštinska razlika između Legije i Belivuka. Legija je tada bio visoki oficir policije u penziji (resor DB), a Belivuk samo ozbiljan narko-diler. I iza Legije nije stajala samo Miloševićeva duboka država, već i ozbiljna politička snaga koja je, posle atentata na Đinđića, rušila ostatke njegove vlade. DSS je tada imao predsednika SRJ i kontrolu na vojskom.

Dakle šta je suštinski novo u proteklih šest meseci? Pa Skaj aplikacija! Koju je FBI kao sigurnu podmetnuo stotinama kriminalnih grupa širom sveta.

Podsećamo, u julu prošle godine režimski mediji su kao stvarne organizatore nasilja na demonstracijama označili „ruske službe“.

Ovih dana kada su neki od tih medija optužili sadašnjeg ministra odbrane, a bivšeg policije Nebojšu Stefanovića, da je Belivukov radio (i) za njega. On se branio izjavom da nikada nije video Belivuka ni Miljkovića, niti je sa njima pričao telefonom. Kao i da je istraga protiv te bande pokrenuta dok je on bio ministar unutrašnjih poslova (Vulin je to postao u oktobru prošle godine). Ali je u svoju odbranu uveo Skaj aplikaciju tvrdnjom da će tužiti sudu one koji pišu da je koristio tu aplikaciju. Jer tvrdi da je nikada nije koristio, ali je naglasio da „naše i strane strane službe znaju ko su ljudi koji su koristili Skaj aplikaciju i komunicirali sa kriminalnim grupama“ pomenuvši i direktora FBI-a sa kojim je 2019. „intenzivno sarađivao“.

Opa bato! Lako ćemo sa „našim“ službama, ali šta ćemo sa stranim?

Odgovor je odmah stigao. „Zaista odvratno zvuči kad se srpski ministar poziva na FBI da bi sebe opravdao“ – reagovao je visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović.

A Skaj aplikacija? Pa ona je očito ključna jer su na osnovu nje su prikupljeni prvi dokazi protiv Belivukove grupe.

Možda će njeni korisnici imati još neke posledice. Na primer mesto na nekom spisku ili listi. Bajdenovoj na primer.

Autor je novinar

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Loš marketing Velje Nevolje”

  1. Autor teksta je M.Brkić, sa odobrenjem degustatora delikatesne hrane za nepce – profe. Da mi je neko rekao pre 10 ili 20 godina ko je vlast išamarao bih ga. Sad vidim iz aviona da štite kanibala, ni manje ni više. Vulinovi policajci ga čuvaju, tajkuni-nalogodavci bi da ga likvidiraju u zatvoru, kao što su likvidirali zemunce.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.