Nova vlada, stara igra 1foto: Danas

Dačiću ništa, Brnabić i Vučević najizvesniji za mesto premijera, a o svemu tome govori nam predsednik Republike, sasvim slučajno i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke. Pa tako predsednik odlučuje ko će biti poslanici, bira premijera, a nedavno je predsednikova stranka odlučivala i o izboru gradonačelnika.

 Tako je sad i sa sastavom vlade, pa gotovo sve važne odluke dolaze iz jedne glave. Vučić kaže – ime mandatara kad se vratim iz Brisela, gde ga za dva dana čeka sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, u momentu kada višegodišnje dizanje kosovskih tenzija dostiže svoj vrhunac.

Ipak, za društvo koje je naviklo da svakodnevno na stranicama režimskih tabloida čita kako nam prete Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Amerikanci, i ostali strani, ali i unutrašnji neprijatelji, domaći izdajnici, tenzija nikad dosta. Kako koja tema ispliva, eto šanse za još malo podgrevanja.

Tako je pred svake predsedničke izbore „neizvesno“ hoće li se Vučić kandidovati, pa onda ide podrška stranke i Vulina. Tako isto su Vladimir Orlić i Nevena Đurić snimali spot podrške Vučiću da ostane predsednik stranke, jer je i to „neizvesno“, a sam predsednik je najavio povlačenje do kraja godine.

A sada je „neizvesno“ i to ko kome će Vučić izvući premijersku fotelju. I da li će se u ministarskoj naći Dačić. A svi gotovo znamo da hoće.

I već smo prošli kroz tu igru kojom se prenapumpava neizvesna pozicija lidera socijalista. Smanjenje kapitala SPS-a nije nova stvar, radilo se to i 2020. godine, kada su cenzus prešli samo SNS, SPS, i u naprednjake utopljeni SPAS. Ali i tada je bilo „neizvesno“. Jer tenzija nikad dosta.

Vučević se Vučiću dokazivao. Kako su ukazivali analitičari i pravnici Tužilaštvo je koristio za dnevnopolitičke poene, podnoseći krivične prijave protiv Aleksandra i Andreja Vučić, kako bi javnost saznala istinu. Pelcer Beograda na vodi preneo je na Novi Sad donošenjem Generalnog urbanističkog plana protiv kog su se građani borili.

A Brnabić? Zavisi za koga glasa taj koga pitate.

Mada najbitnije – ni Brnabić ni Vučević neće „morati da razumeju kako da razumeju“ kako to da premijer odgovara predsedniku „šefu“. Jer, pobogu, to se podrazumeva.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.