Književna grupa Proza na putu (P-70) i ove je godine, uprkos mojoj najstrožoj prošlogodišnjoj zabrani, svoju književnu nagradu Poziv na putovanje povezala sa imenom Danila Kiša.

Njeni su članovi, među koje spada i Vladimir Kecmanović, Danasovim čitaocima poznat po svojim infamnim sudovima o Krleži, odlučili da ta nagrada „afirmiše savremenu prozu u najboljem duhu Saveta mladom piscu Danila Kiša“ (videti Danas, 11-12 avgust 2012, str. 12). Odabrani savet glasi: „Čuvaj se da svoj govor ne zagadiš jezikom ideologije“, dok se na Guglu, uz pomenutu vest, citira još i rečenica: „Gaji sumnju u vladajuće ideologije i prinčeve“.

Kako živim u zemlji u kojoj je pojedinac nemoćan pred nasilničkim ponašanjem, koje se ne obazire na tuđu volju i tuđa prava, ovim kratkim pismom želim samo da obavestim javnost da je ovo svojatanje Danila Kiša od strane ovih spisateljskih siledžija protivno mojoj volji. I ta volja nije posledica nekakvog hira, već najdubljeg uverenja da između njih i Danila Kiša, između onoga kako je on mislio i pisao, kao i toga kako je živeo, i onoga kako oni pišu, misle i žive, nema nikakvih dodirnih tačaka. Naprotiv. Zbog njima sličnih i zbog „vladajuće (nacionalističke) ideologije“ koju zastupaju, on je napustio ovu zemlju.

Moj im je pak lični savet da prelistaju kupusare Dobrice Ćosića, svog zaštitnika i jedinog „učitelja mišljenja“ koji je po njihovoj meri, i pronađu neki slogan koji bi pristajao njihovom programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari