Repriza epidemije dolazi uskoro 1Foto: Freeimages/cierpki

Čudan je naš narod. Tek što je korona virus stavljen pod kontrolu i broj zaraženih i umrlih sveden na minimum, počinje da se ponaša kao da je kovid 19 zauvek iskorenjen.

Osnovnih principa zaštite – rastojanje, redovno pranje ruku i obavezno nošenje maske – retko ko se pridržava.

Masovni skupovi i sportske manifestacije sa bliskim kontaktima učesnika, postali su svakodnevna pojava. Dovoljno je da se pogleda prenos neke utakmice, pa će sve biti jasno.

Posebno je zabrinjavajuće što se, i pored velikih početnih mogućnosti, ni slučajno, nismo približili broju vakcinisanih i revakcinisanih osoba, koji bi trebalo da obezbedi kakav-takav kolektivni imunitet. Građani se sve ređe odazivaju pozivu za vakcinaciju, mada bezrazložno, jer je vakcina jedino čime naše, a i svetsko zdravstvo raspolaže.

Posebno je neshvatljivo i neprimereno ponašanje pojedinih zdravstvenih radnika, koji dobro znaju da su vakcine epohalno medicinsko otkriće, koje štiti od mnogih bolesti, a kako se pokazalo, efikasno i kod korone.

Na najavu uvođenja obavezne vakcinacije zdravstveni radnici spremno se pozivaju na svoje ustavno pravo, koje bi možda i bilo prihvatljivo da to ustavno pravo nemaju i drugi. Preciznije, sloboda jednog građanina završava se tamo gde počinje sloboda drugog građanina.

Ono što je izazvalo opštu zgranutost je krajnje neodgovorno i samoživo ponašanje predsednika Aleksandra Vučića, koji je, ne poštujući još uvek rovitu epidemijsku situaciju, u tri najveća grada u Srbiji: Niš, Novi Sad, Beograd – masovno doveo članove i simpatizere svoje stranke, sabio ih u hale, čime je omogućio da se u direktnom kontaktu sa eventualno obolelima otvori novo žarište korone.

Vučiću nije važno šta se u takvoj situaciji može dogoditi i koliko će biti novozaraženih i umrlih. Bitno mu je da ostvari svoj politički cilj i učvrsti svoju apsolutističku vladavinu.

Krizni štab, izgleda, nema snage, a možda ni volje, da utiče na vlastodršca kako bi odustao od svoje pogubne namere.

Rezultat masovnih skupova, (uključujući i okupljanje Srpske napredne stranke), kako je objavio i epidemiolog Predrag Kon, jeste svakodnevno povećanje broja zaraženih i umrlih od korone.

Možemo ubrzo očekivati i reprizu minulih tragičnih razmera epidemije.

A narod ćuti i trpi da ga vlast bezočno gazi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Repriza epidemije dolazi uskoro”

  1. Izgleda da smo bili prosveceniji sedamdesetih godina proslog veka nego sada. Zamislite da je tada bilo premisljanja oko vakcine velikh boginja, hocu primim, necu primim. Uzalud nam i tehnoloski napredak i it tehnologuje, kad smo sada dosli do toga da ne verujemo nauci. Zaista to ne mogu da razumem.

  2. Da nam niste rekli da trebamo da peremo ruke nikad ne bi oprali…..Jedino se plasim Boga I greha a virusa se ne bojim.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.