Narodno trpilo meri se prema tome u kojoj meri narod postoji zbog političara i birokrata. Ako narod služi političarima i birokratama, a ne političari i birokrate narodu, svakog časa se može desiti da narodno trpilo popusti.
Tobože treba nam brend Srbije (tako bi Srbija bila jedina država u svetu koja ima svoj brend), države koja ima svoj grb i koja se kao država ocenjuje, kao i svaka druga država, samo po podeli vlasti i transparentnosti rada organa vlasti. A znamo da je Srbija i dalje država političkih stranaka, svojevoljne birokratije i, zbog netransparentnosti, sve novih i novih vrsta mafije.
Da bi država postojala zbog naroda, neophodno je u Srbiji barem izjednačiti u pravima narod i državu. U brojnim zakonima građanin ima jedini obaveze, kratke rokove koje mora strogo poštovati i odgovornost, dok država nema nikakve obaveze, ni rokove, niti odgovornost.
Šta je gore: ili to što dve trećine učesnika petooktobarske pobede danas nemaju posla (zadesilo ih od zla gore) ili što su mnogi mladi izgubili mogućnost da se školuju ili?..
Nemojmo kriti istinu, recimo je na vreme: u Srbiji se sve više govori o trpilu.