Vreme je za objedinjavanje antinacionalističkih snaga 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Vojvođanski klub poziva na objedinjavanje svih građanski i antifašistički opredeljenih organizacija i pojedinaca u cilju organizovanja otpora diktaturi i ubrzanoj fašizaciji našeg društva.

Povampirenje velikosrpske ideologije, uvijene u narativ o „srpskom svetu“, kojim upravlja korumpirani autoritarni radikalski režim Aleksandra Vučića, a u promovisanju nacionalizma mu sekundiraju Srpska pravoslavna crkva, Matica srpska, takozvana opozicija i još provincijalno-šovinistička intelektualna elita, Srbiju stavlja nasuprot čitavom demokratskom i progresivnom čovečanstvu.

Ukoliko se ne organizujemo i odlučno suprotstavimo pogubnom velikosrpskom projektu, Srbija će – brže nego što to mnogi misle – završiti u novim sukobima. Nacionalistička politika nezamisliva je bez stalnog proizvođenja konflikta, jer ova nazadna ideologija može da preživljava samo u sukobima i nasilju.

Srbija se mora okrenuti sebi, svom razvoju i demokratizaciji. Vojvodina je bila prva žrtva nakaznog velikosrpskog projekta, u Vojvodini mora da se formira jedinstveni front protiv velikosrpskog nacionalizma, zasnovan na autentičnim idejama vojvođanskog antifašizma svih njenih nacionalnih zajednica. Ne postoji „srpska Vojvodina“, postoji naša Vojvodina, Vojvodina svih njenih građana!

Vreme je da se Vojvodina okrene sebi i napravi bilans, posle više od 30 godina provedenih u nacionalističkoj i hipercentralističkoj Srbiji. Vojvodina je danas ponižena i opljačkana kao nikada u poslednja dva veka svoje istorije. To poniženje Vojvodina vam neće ni oprostiti ni zaboraviti. Vreme je da Vojvodina kaže odlučno i hrabro „ne“!

Pozivamo istinske opozicione grupacije i istinsku društvenu alternativu da se jasno ograde od velikosrpske ideologije i putinovskog režima. U takve grupacije svakako se ne ubraja desničarska, neofašistička i pravoslavno-litijaška tzv. opozicija, kao i njihovi petokolonaši u Vojvodini, koji su na istom zadatku kao i režimski kriminalci. Takva „opozicija“ je najveća podrška režimu u Beogradu u sprovođenju genocidne ideologije tzv. srpskog sveta. Takva „opozicija“ izgleda baš kao da ju je sam Aleksandar Vučić napravio za svoje potrebe.

Vojvođanski klub poziva predstavnike demokratskih država da obuzdaju velikosrpski nacionalizam. Ovaj put, da ga obuzdaju na vreme i da ne ponove fatalnu grešku iz devedesetih godina prošlog veka. Razvijeni svet tada je zaspao na lovorikama rušenja Berlinskog zida, dok im je u dvorištu velikosrpska politika pripremala genocid. Pozivamo ih da nas uvaže kao građane Evrope!

Vojvođanski klub je otvoren za sve organizacije i ljude koji baštine tradiciju građanskih i antifašističkih vrednosti. Na današnji dan, kada je 31. jula Vojvodina, voljom samo svojim političkih predstavnika, konstituisana kao istinska autonomna pokrajina zahvaljujući antifašističkoj borbi za slobodu svih njenih naroda i narodnosti, pozivamo vas da nam se pridružite u borbi! „Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vreme je za objedinjavanje antinacionalističkih snaga”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.