Ko će pobediti? 1Foto: Canva

Onaj „ko će pobediti“ – već je pobedio. Na Zemlji se „bitka vodi“ između ideje kapitalizma i ideje komunizma, ili – između Istoka i Zapada, Rusije i Amerike (u Kinu je ideja komunizma došla iz Rusije). Pobednička ideja, u krajnjoj liniji, ne može da zahvali za svoj uspeh vojnoj sili, nego dobrima koja obećava.

Ideja komunizma je obećavala mnogo – jednako dobar život za sve, „zemlju seljacima, fabrike radnicima“. Ali ko je stvorio i ostvarivao te ideje? Lopovi (Marks je ukrao pa izobličio ideje od Hegela i drugih), kapitalisti (Engles je imao svoju fabriku), plemstvo (Lenjin je bio plemić tj. „????????“).

Staljin je bio jednostavno propali bogoslov, seljački lukav i neseljački zao. Putin je jednostavno ubica bez trunke savesti i kolosalni lažov (jedan od njegovih „bisera“ u doslovnom prevodu sa ruskog: „Neki kažu da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu. Istina je, zapravo, sasvim suprotna“).

Dakle, nosioci ideje komunizma su sve sami licemeri i obmanjivači. Nosioci ideje kapitalizma su barem mnogo iskreniji. I – kapitalizam se duboko uvukao i u Rusiju i u Kinu. Kineska doktrina „neka cveta hiljadu cvetova – samo da svi budu iste boje“ propala je u samom početku.

Ako su svi iste boje, to je veštački izazvano stanje, a to nigde na planeti Zemlji, ni u prirodi ni u društvu, ne može dugo da traje. Kapitalizam, dakle, već vlada svetom a naslednici kvaziboljševika koji tvrde da se bore za pravdu i da se samo brane (što je tvrdio i Hitler), ukoliko su licemerniji i suroviji, utoliko kraće traju.

Nacistička Nemačka – 12 godina; boljševička Rusija – više od jednog veka, ali samo zato što je smanjila imanentnu količinu zla. Putin ju je vratio na nivo iz vremena Staljina i Hitlera. I zato mu nije ostalo još mnogo.

Autor je pisac i prevodilac

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.