Gnev pobeđenih

Ostavite komentar

 1. Ponovo ni reči o ključnom pitanju: Na kojoj će katedri Ković predavati kao novoizabrani redovni profesor i koje će predmete od sada držati? To je ono što zanima čitavu struku, a pogotovo nas studente.

 2. Koliko vidim iz podnaslova, mnogo više prostora u komentarima dobijaju ljubitelji politike informera od onih koji tu politiku kritikuju. Mnogi prozapadne komentari, podsećanja na istorijske činjenice se ne objavljuju. A to važi i za Novu.

 3. Ко је поштен, треба да се радује. Не због професора лично, него због тога што је наука победила идеологију, а насилници су осујећени. Од сада ће знати да им неће баш све и увек проћи. Пред насилницима се не смемо повлачити. Овај избор у звање је тачно оно што им је требало – туш за буђење.

 4. Treba formirati Matičnu komisiju na svim fakultetima, koja bi odstranila sa istih sve autošoviniste.
  Bravo Miloše, tvoja pobeda pripada svim rodoljubima širom srpskih zemalja!

 5. Gospodine Kovicu, da vam nije tih, u radikalskom zargonu „neprijatelja“, da na njima siljite srpstvo, Vi bi bili tamo neki cata na fakultetu, zabumban u nekom podrumu. Tako da im se slobodno zahvalite.

 6. I ja se slazem sa nickom Laza Maric. Ja sam davno prihvatio da pro zapdni mediji za divno cudo pustaju mnogo otrovnih komentara sluzbi bezbednosti

 7. Iz ovoga proizilazi da je ista ispostovana. U redu sa formalne strane, kao i radovi. U red je i da neko ima svoje stavove. Formalno pravno sve ispostovano, ali profesor je poziciji da te svoje stavove namece mladima i da ih indoktrinira. Mladima u ovoj zemlji treba sloboda misljenja. Dosta je bilo zloupotrebe istorije, vidimo gde nas je ona dovela.

 8. Slusao sam ovog čoveka sta prica, velika sramota da takvi bilo sta predaju. Jadni studenti

 9. BG univerzitet je dno dna! Mene je sramota sto imam diplomu BG Univerziteta. Zato sam upisala phd u Evropi da se koliko toliko izvucem od ove sramote.

 10. Profesore, drago nam je što ste uspeli! Ovo je velika podeda za srpski narod!

 11. Da li će Ković kao redovni profesor ostati na svojoj dosadašnjoj katedri ili će preći na neku drugu katedru i šta će tamo predavati?

 12. Ković jeste izabran za redovnog profesora u oblasti opšte istorije novog veka, ali ne na inicijativu svoje matične katedre, već na predlog Katedre za opštu istoriju srednjeg veka, tako da je u njegovom slučaju reč o Pirovoj pobedi, pošto je na kraju uspeo da dobije redovnu profesuru, ali je prethodno morao da odustane od borbe za opstanak na matičnoj katedri. Život je kompromis, za one koji su kompromisima skloni.

 13. Ova nenormalna količina ostrašćenosti, sa obe ili svih strana, zaista zabrinjava. Pretužno!

 14. Dobro je što je Ković izabran za redovnog profesora ali nije dobro što prelazi na drugu katedru pošto Samardžić time dobija punu kontrolu na stvaranjem novih stručnih kadrova u oblasti opšte istorije novog veka.

 15. Ако професор Ковић буде прешао на другу катедру да ли то значи да ће свим будућим студентима (мастеровцима и докторантима) у области опште историје новог века преостати само два могућа ментора: Самарџић и Дајч? Супер је што је Ковић изабран за редовног професора али шта нам то вреди ако након преласка на другу катедру више неће моћи да буде ментор за општу историју новог века. И зашто се о тој за студенте важној теми не говори у новинским чланцима?

 16. Cestitam Milosu Kovicu. Njegov rad je od velike vaznosti za nas Srbe.

 17. U ovom Kovićevom tekstu ima svega i svačega, ali ne pominju se kombinacije sa njegovim (neostvarenim) prelaskom na Katedru za istoriju Jugoslavije. Takođe se prelazi i preko pitanja o Kovićevom iznuđenom prelasku na Katedru za opštu istoriju srednjeg veka (odatle je i pokrenuta procedura za njegov izbor u zvanje redovnog profesora). Sve te kombinacije su ozbiljno narušile ugled Odeljenja za istoriju u široj naučnoj zajednici.

Ostavite komentar

Reakcije

Zavetnici! 10

Zavetnici!

Niti ste vi, Zavetnici, sreća Srbije jer nas vraćate vekovima unazad, niti, pak, može da nas usreći Probriselska opozicija, koja ne vidi gde se to rađa fašizam.

Naslovna strana

29. septembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.