Grafiti se čiste pod posebnim uslovima 1Foto: Freeimages/cierpki

Kompleks Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja koji obuhvata prostor od oko 60 hektara. Zaštita i radovi na svakom kulturnom dobru od izuzetnog značaja, shodno Zakonu o kulturnim dobrima, uslovljeni su pribavljanjem uslova i mera tehničke zaštite nadležnog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kako se radi o kulturnim spomenicima koji datiraju iz različitih perioda ranije istorije, radovi iziskuju povećanu pažnju baš zbog mogućih oštećenja već osetljivog materijala i upotrebu neinvazivnih sredstava za čišćenje „običnih“ grafita.

Naime, ukoliko bi se nestručno izvršilo čišćenje grafita bez prisustva konzervatora i kontrole nadležnih službi i stručnih ljudi iz Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, moglo bi doći do oštećenja materijala te samim tim i spomenika kao celine.

Posebno je važno ispoštovati vremenske prilike koje podrazumevaju da se čišćenje grafita na ovako osetljivoj površini sprovodi pri temperaturi koja mora biti iznad 4° C uz primenu uslova i mera tehničke zaštite nadležnog zavoda, koje je JP „Beogradska tvrđava“ pribavilo istog dana kada je nastao sporni grafit.

Molimo da se ne iznose neproverene i neistražene činjenice, jer preduzeće svojim radom i poštovanjem zakonskih procedura želi da očuva kulturno dobro koje su joj sugrađani poverili na upravljanje, što kada se radi o ovakvim spomenicima kulture, iziskuje stručnost i posebnu pažnju nauštrb brzine i nepravilnog postupanja.

Takođe, naglašavamo da su grafiti otklonjeni u roku od četiri dana od dana nastanka, i da je uklanjanje urađeno uz poštovanje svih procedura i učešće neophodnih stručnih lica.

Posebno demantujemo navode koji se odnose na „nonšalantno i neodgovorno ponašanje rukovodstva JP ‘Beogradska tvrđava’ koje demonstrira stav nadležnih organa grada Beograda prema ovim spomenicima“ i to iz razloga što se sredstvima grada Beograda svake godine finansira a od strane preduzeća kontroliše  24-oro časovno prisustvo 16 radnika službe obezbeđenja koji pokrivaju teritoriju od 60 hektara.

Kako se radi o ogromnoj površini, nemoguće je da se jedan službenik obezbeđenja opredeli i postavi pored jednog spomenika, jer se na kompleksu nalazi veliki broj znamenitosti i različitih spomenika kulture. S tim u vezi, služba obezbeđenja tokom 24 časa 365 dana u godini kontinuirano obilazi 60 hektara površine kompleksa kako bi se zaštitio svaki deo površine koju obezbeđujemo.

Takođe, u tekstu se navodi da preduzeće „ne pomišlja da postavi kamere radi zaštite spomenika“, što je još jedna neproverena činjenica koja se iznosi u javnost, jer da je autor teksta istražio projekte JP „Beogradske tvrđave“ lako je mogao da sazna da je u toku izrada projekta video-nadzora celokupnog kompleksa, kako bi se počinioci ovakvih prekršaja lakše pronašli i na jednostavniji način zaštitila celokupna površina.

Preduzeće ovakvim postupanjem ima nameru da od svojih sugrađana dobije podršku i solidarnost za dalji rad i poštovanje zakonskih procedura zbog čega ovakvo iznošenje netačnih činjenica dovodi do negativnih pojava poput netolerancije i nepoverenja građana u institucije koje rade svoj posao i poštuju važeće propise.

Molimo da se pre iznošenja ovakvih navoda obratite preduzeću, jer verujemo da nam je cilj isti, a to je potpuno i tačno prenošenje informacija građanima o merama koje se preduzimaju radi zaštite jednog ovako značajnog spomenika kulture. Tako napominjemo da u radu na spomenicima kulture nije prioritet brzina već kontinuirana zaštita i pravilno postupanje svih nadležnih institucija.

close
Grafiti se čiste pod posebnim uslovima 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.