Foto: Medija centar Beograd

Navedeni naslov kao i tekst je pun potpuno neistinitih, nepotpunih i netačnih informacija, koje pričinjavaju veliku štetu dr Jovani Stojković.

U istoriji čovečanstva, medicine, epidemiologije, nije postojao i neće postojati slučaj da je ijedna epidemija „uzrokovana suludom propagandom“ bilo koje osobe na ovom svetu. Prema izveštaju o epidemiji malih boginja u Srbiji, profesora epidemiologije Vladimira Petrovića, faktori koji su doveli do epidemije malih boginja su nestašica vakcina u periodu od 2012. do 2015, kao i opadanje imuniteta odraslih vakcinisanih osoba, ali i širenje zaraze iz drugih delova Evrope. Profesor navodi i „antivakcinalne aktivnosti“ tokom 2016/2017, kao poslednji od faktora. Činjenicu da su prva dva slučaja u epidemiji, dve dvostrukovakcinisane osobe, niko ne pominje, jer se ne uklapa u poželjni narativ.

Na veliku žalost pisaca serije tekstova protiv mene, ova poslednja konstatacija nema utemeljenja u realnosti, jer se prema podacima Batuta obuhvat za MMP vakcinu povećao tokom „godine antivakcinalnih aktivnosti“, sa 81 odsto za vakcinaciju i 91,1 odsto za revakcinaciju u 2016. na 85,2 odsto za vakcinaciju i 91,6 odsto za revakcinaciju u 2017. godini.

Iznošenje već javno dostupnih informacija nije antivakcinalna aktivnost, već pravo na informisanost koje je garantovano Zakonom o pravima pacijenata. Borba za slobodu izbora nije antivakcinalna aktivnost, već elementarno ljudsko pravo, priznato Ustavom RS i međunarodnim konvencijama.

Ne bavim se nikakvim „biznisom“, niti zarađujem na bilo koji način, osim radom za platu u državnoj ustanovi.

Povezani tekstovi