Poverenica da koristi zakonske mogućnosti 1

Gej lezbejski info centar, kao vlasnik GayEcho portala koji je proglasio Brankicu Janković za homofoba godine, ima potrebu da reaguje na tekst „Sukob LGBT zajednice i Brankice Janković“ objavljen 6. marta u Danasu.

I to posebno na deo: „Kritika koja implicira izlazak iz okvira zakona predstavlja pritisak na rad naše institucije. Mi radimo u skladu sa zakonom i prema tačno utvrđenom postupku, a mišljenja donosimo isključivo na osnovu činjenica i dokaza.“

Ovim Poverenica za zaštitu ravnopravnosti optužuje LGBT organizacije da vrše pritisak da radi protiv zakona, što je jedna maliciozna i manipulativna tvrdnja! Sve što LGBT organizacije zahtevaju jeste da Poverenica koristi sve zakonske mogućnosti, što do sada nije bio slučaj.

Uzmimo na primer narodnog poslanika Aleksandra Martinovića, koji je vređao i diskriminisao LGBT populaciju, nekada za skupštinskom govornicom, nekada van nje. Protiv njega je grupa organizacija podnela 2015. pritužbu zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije van skupštinske govornice i postupak je obustavljen jer se Martinović pozvao na poslanički imunitet. Sledeći korak Poverenice po zakonu bi bio da traži od Skupštine Srbije da se dotičnom poslaniku oduzme poslanički imunitet, što ona nije učinila. U članu 254 Poslovnika Narodne skupštine piše: „Ako se narodni poslanik pozvao na imunitet, ne može da bude pritvoren, niti protiv njega može da se vodi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine“, tako da se u pravnoj zajednici otvorila rasprava da li je dotični narodni poslanik mogao uopšte da se pozove na imunitet kada znamo da Poverenica nema moć nikoga da otera u zatvor, već se njene preporuke mahom svode na „da se izvini“.

Takođe, Poverenica ima zakonsku mogućnost da javno reaguje i javno osuđuje određene događaje i bez podnete pritužba, tako je u prošlosti bivša poverenica Nevena Petrušić osuđivala lepljenje plakata organizacije SNP Naši, napad na Žene u crnom, Brankica Janković je osuđivala anonimne pretnje Nedimu Sejdinoviću, napad na LGBT aktiviste… što znači da se mogu javno osuditi i postupci Aleksandra Martinovića.

U tekstu takođe spomenuta Marinika Tepić je na zajedničkom sastanku Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za evropske integracije prošle godine kritikovala rad Poverenice za ljudska i manjinska prava jer svoje aktivnosti svodi samo na davanje mišljenja na osnovu pritužbi, iako ima zakonsko pravo da pokreće javne debate, kampanje, konferencije…

Veći problem u radu Poverenice kada je LGBT populacija u pitanju jeste nizak broj onih koji postupe po njenoj preporuci. Postoji zakonska mogućnost da se podnese tužba ili prekršajna prijava, naročito u slučajevima višestrukih diskriminatora koji ignorišu njene preporuke, ali kada je seksualna orijentacija u pitanju, Poverenica nije spremna da LGBT populaciju brani pred sudom i onda imamo situaciju da Bora Đorđević na mišljenje Poverenice javno kaže: „baš me zabole“.

Zbog navedenog, plus još nekoliko odbijenih pritužbi za koje smatramo da je skandalozno što su bile odbijene, GayEcho je proglasio Brankicu Janković za homofoba godine, jer ne koristi sve zakonom definisane opcije u odbrani LGBT populacije od diskriminacije, tako da smatramo nesolidarnim da Ženska platforma za razvoj Srbije daje paušalna mišljenja ko nije homofob, naročito ne u slučajevima kada iza odluke stoji višegodišnji monitoring rada neke institucije!

Autor je predsednik Gej lezbejskog info centra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari