Prodavanje Vučićeve politike u drugom pakovanju 1Boško Obradović Foto: FoNet Nenad Đorđević

Poštovani g. Pantiću,

Najpre izražavam poštovanje prema Vama jer ste Vi legenda srpskog sportskog novinarstva i javna ličnost koja se odlikuje intelektualnom hrabrošću da kaže šta misli o ovoj kriminalnoj vlasti. Bez obzira što se ideološki i politički totalno razlikujemo, postoje stvari koje spadaju u opštu kulturu, a to je da se poštuje nečija ozbiljna karijera i intelektualni integritet. Ne mislim da sam veći Srbin od bilo koga i znam da ima mnogo većih Srba među običnim svetom od kafanskih nacionalista koji se busaju u prazna patriotska prsa. I Dveri su u problemu zbog gomile lažnih nacionalista u poslednjih 30 godina koji su karikirali svaki pomen rodoljublja kao jednog od najvažnijih i najnormalnijih ljudskih osećanja. Ne pada mi na pamet da bilo kome ukidam pravo da iznese svoje mišljenje, ali i ja imam pravo na to isto slobodno mišljenje i osećam obavezu da javno ukažem na neke neobične stvari – kao što je pokušaj da se na proteste ubace direktni saradnici aktuelne vlasti kao što su LSV i LDP. Vi lično priznajete da ste normalno dobijali pozive od organizatora sa raznih strana da govorite na protestima i da niko oko toga nije pravio nikakav problem. Ali, to ne znači da mi svi treba da ćutimo ili Vam aplaudiramo kada iznosite istorijske neistine o KiM ili NDH samo zato što ste protiv Vučića. A da pritom to nisu teme protesta već samo Vaša lična želja da zloupotrebite protest za LDP propagandu.

Na vlasti nije nikakav slobizam i šešeljizam iako nosioci vlasti jesu njihovi najgori izdanci. Na vlasti je politika LDP-a koju je Vučić preuzeo kada je stvorio SNS, kao što je Milo Đukanović u svoje vreme preuzeo politiku Liberalnog saveza Crne Gore. Radujem se ako ste se Vi distancirali od Čedomira Jovanovića i LDP-a kao lažne opozicije, jer to i jeste bila jedina tema moga tvita: kako kao neko ko je deo lažno opozicione stranke poput LDP-a govorite na protestima opozicije? Ako smo to razrešili, i ako Vi više nemate ništa sa režimskim bliskim saradnikom i zavisnikom od Vučića Čedomirom Jovanovićem – onda idemo dalje zajedno „da ne bismo visili odvojeno?.

Vi ste prvi prekršili nepisano pravilo da se na protestima ne govori o ideološkim i političkim temama oko kojih se ne slažemo. Ja tek odnedavno govorim na protestima gde me organizatori pozovu, ali nigde ne govorim o svojim ličnim stavovima ili stavovima Dveri po bilo kom pitanju već isključivo govorim protiv aktuelne vlasti i o nasušnoj potrebi ujedinjenja opozicije oko tog cilja, bez obzira na naše ideološke i političke razlike. Ostavimo to za vreme kada skinemo ovo zlo sa vlasti. Tada ćemo u normalnoj debati sučeliti stavove oko KiM, EU, Rusije… I to je normalno. Tada ćete i Vi izložiti svoje stavove koji su suprotnim aktuelnom Ustavu Republike Srbije, ali u slobodnoj zemlji čak i to imate pravo dok to ne podleže Krivičnom zakoniku, jer ne zaboravite da je po članovima 306 i 307 krivično delo priznavati okupaciju dela državne teritorije i na bilo koji način kršiti teritorijalni suverenitet zemlje.

Vi imate pravo da napravite novi LDP koji se zalaže za odricanje od KiM i podršku stvaranju druge albanske države na Balkanu, kao i njeno učlanjenje u UN i Veliku Albaniju, ali imate problem sa tim: prvo, taj politički prostor Vam je zauzeo Vučić, i – drugo – da biste to sproveli morate prvo da dobijate podršku građana za to na nekim izborima. Tek tada ćemo zasta znati koliko Vas ljudi podržava od Kuršumlije do Kikinde.

Ne možete nam tu LPD-ovsku politiku koju trenutnu zastupa Vučić prodavati na protestima protiv Vučića. To nema smisla i jedino u tom pravcu sam reagovao na Vaše govore do sada. Vratite se u okvire zajedničke borbe protiv aktuelne vlasti i ne zloupotrebljavajte pozive organizatora da na protestima govori jedna legenda srpskog novinarstva da nam poturate stavove oko KiM koje ovde zastupaju jedino Čedomir Jovanović i Aleksandar Vučić. Mislim da smo se razumeli. A ako nismo mogli bismo i na neku TV debatu. Samo što odavno u Srbiji nema slobodnih medija i normalne debate. Zato predlažem da prvo rešimo taj problem, pa će biti prilike nakon Vučićevog pada sa vlasti da ukrstimo argumente u slobodnoj Srbiji.

Autor je narodni poslanik i predsednik Srpskog pokreta Dveri

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari