Reagovanje novinara koji izveštavaju sa severa Kosova i Metohije 1foto FoNet/KosSev

Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža, a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom. U nastavku saopštenje pročitajte u celosti.

Na različitim stranicama je objavljena fotografija Perovića ispod koje se navodi da je dao ključ kafića albanskim novinarima koji su izveštavaju sa protesta da se zaključaju unutra, dok je on prešao preko mosta i odatle nadlgedao kako se narod brani dok su, kako ističu „šiptarski novinari“ snimali iz kafića Srbe.

Takođe piše da je vlasnik kafića iste novinare ispratio iz Zvečana do njihovih automobila.

Međutim, u danu sukoba gosti kafića su najpre bili novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku, te brojni građani Zvečana, a kasnije i albanske kolege. Neistina je da je Perović pružio utočište samo albanskim novinarima. Ovaj kafić je bio otvoren za sve goste, pa i novinare.

Istine radi, pojedini albanski mediji su nakon što su njihove kolege iz srpskih redakcija otišle iz kafića objavli kako su tu ostali „zaglavljeni“ zbog situacije. Pojedini srpski novinari su ih obavestili da mogu slobodno da izađu i da je prolaz otvoren što su neki od njih i uradili. Većina ih je ipak ostala u kafiću pa tek kasnije grupno izašla. Vlasnik kafića ih je, kako su i sami potvrdili, samo usmerio kuda da idu.

Međutim, posle objava na društvenim mrežama Mladen Perović je danas obavestio novinare da se oseća ugroženo i da strahuje za ličnu i bezbednost svog lokala.

Novinari brojnih redakcija na srpskom jeziku pružili su podršku Peroviću jer smatraju da je njegov gest bio isključivo profesionalan i građanski, odnosno da se prema svima ophodio kao prema gostima lokala.

Istovremeno pozivaju administratore različitih stranica da na ovaj način ne ugrožavaju bezbednost mladića i mole da objave i našu reakciju.

Pozivamo sve da omoguće nesmetani rad novinara.

Izvor: RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari