Modni poznavaoci tvrde da su „kargo“ bermude ovog leta „in“, mada sa sivim čarapama i crnim cipelama teško da mogu da se spoje. Ali, mnogo više od originalnog stila premijera Rame, građane Albanije brine politička kriza u koju je zapala njihove zemlja. Prema podacima Centralne izborne komisije, na lokalnim izborima izašlo je 21,6 odsto birača, što je čak i za glasanje na nižem nivou mala izlaznost.

Rama je, međutim, ocenio da su izbori koje je opozicija, koja mesecima protestuje, bojkotovala „pobeda evropske Albanije“. Simpatizeri njegove Socijalističke partije slavili su pobedu širom glavnog grada. Vladajući socijalisti su sami učestvovali na lokalnim izborima u 31 gradu i opštini, dok su u 24 imali rivale iz novoformiranih političkih grupa, učestvovale su i neke stranke etničkih manjina. U takvoj konkurenciji pobeda vladajuće stranke nije nikakvo iznenađenje. Pre liči na izborne pobede Envera Hodže.

Predsednik Iljir Meta i veći deo opozicije izbore održane 30. juna ne priznaju. Predsednik je za oktobar raspisao lokalne izbore, dok je vođa opozicije i predsednik Demokratske stranke LJuljzim Baša ukazao da veoma mali odziv glasača znači da je izborna „farsa odbačena uz prezir epskih razmera“. Upozoravajući da je stanje u Albaniji opasno i da može da vodi ka građanskim nemirima, kritikovao je Zapad što ignorišu optužbe na račun, kako opozicija tvrdi, Ramine nedemokratske vladavine i navodnih veza sa kriminalnim krugovima.

Nekima u Srbiji je sigurno „toplo oko srca“ kada čuju da Albanija ima ozbiljne probleme. Možemo li, ipak, pronaći neke sličnosti između naše dve zemlje? U Srbiji deo opozicije i nezadovoljnih građana takođe protestuje mesecima. Kod nas su protesti, u poređenju sa albanskim, mnogo mirniji i manje masovni. Izbori nas očekuju na proleće. Da li srpska opozicija može da bude složna kao albanska u bojkotu izbora? To je, po svemu sudeći, teško očekivati.

Nakon ponovljenih izbora u Istanbulu i pobede opozicionog kandidata Ekrema Imamoglua, mnogi su u javnosti, medijima i opoziciji razmatrali može li Srbija da dobije „svog Ekrema“? I tu je odgovor, bar za sada, negativan. Nema „Ekrema“, neće možda biti ni uspešnog bojkota u ovako podeljenoj opoziciji. Ima samo nezadovoljnih građana.

Povezani tekstovi