U sličnom tonu srpska političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je za Danas da se očekuje da će ove sedmice biti ukinut „namet“ od sto odsto za robu iz Srbije i BiH. S druge strane, Haradinaj i dalje javno poručuje da „takse ostaju“, ponavljajući kao mantru da ta mera „nije uperena protiv Sjedinjenih Država“, koje Priština smatra najdragocenijim saveznikom na međunarodnoj sceni.

Da li će predsednik vlade u Prištini istrajati u svom prkosnom stavu, ostaje da se vidi. Površinski posmatrano, stiče se utisak da je među kosovskim Albancima već mesecima na delu „igra prestola“ između Haradinaja i predsednika Hašima Tačija, ali ima i tvrdnji da je to samo „dimna zavesa“, vešto „skrojena“ kako bi se „podigla temperatura“ pred novu fazu briselskih dijaloga, koja se smatra finalnom. Ipak, ne treba isključiti ni mogućnost da će se aktuelna „politička drama“ razrešiti sazivanjem vanrednih parlamentarnih izbora na kako već dugo priželjkuje Samoopredeljenje, čije pozicije su, tvrde upućeni, ozbiljno osnažene.

Među brojnim „zagonetkama“ koje se odnose na kosovske (ne)prilike jedno je sigurno – Zapad, predvođen Amerikom i EU, nije spreman da utroši još mnogo vremena na pokušaje „rasplitanja“ kosovskog čvora, što znači da će svim silama nastojati da ove godini „pomiri nepomirljive“ – odnosno da privoli Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpišu ono što se rogobatno naziva „sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa“. Prema najoptimističnijem scenariju, njih dvojica mogli bi da se dogovore već krajem ovog meseca, a uveliko se spekuliše i o sadržaju „budućeg pakta“.

Pominje se nekoliko varijanti sporazuma, kojima je „zajednička nit“ to da će Srbija dobiti deo ili sve četiri opštine na severu Kosova, a Kosovo „ulaznicu“ u međunarodne institucije i deo teritorije juga Srbije . Takav scenario bio bi u skladu sa onim za šta javnost u Srbiji mesecima unazad pripremaju predstavnici zvaničnog Beograda, predvođeni Vučićem, kao i Tačijevoj retorici o „mogućoj razmeni teritorija“ i „korekciji granica“. Ipak, nije poznato na koji način će biti slomljen otpor Nemačke, čija kancelarka je poručila da „nema promene granica na Balkanu“.

Povezani tekstovi