Da se razumemo, sama izvođačica, glavom i bradom na pomenutom štandu, pevala je lagano, bez dernjave, onako kako ume, a glasnost je dolazila od pojačala jer je, jelte, trebalo pokazati koje su to narodske najčitanije novine, koje za svoju promociju biraju muziku, a ne reč. Buka i bes. Ili zvona i praporci, što rekao Dositej, a knjige, eh, koga one još zanimaju…

Ali, da budemo pošteni, pored toga što se blog odavno može tretirati kao književnost, pa čak i toga da su modne blogerke najveće zvezde sajma posvećenog knjigama, mnogo je sveta hodočastilo na ovom „prazniku knjige“ u potrazi za nekim drugim i drugačijim vrednostima. Broj izdavača, posetilaca, količina prodatih knjiga, kako je primetio naš slavni kolumnista, ne pokazuju da je tu bilo šta u krizi. No, s druge strane, mnoge su tu stvari (ne)očekivane. Zvanični sajamski programi, na primer. Šekspir, u redu, Janko Veselinović, takođe, ali godišnjica Jasenovca? Pa i sajamske nagrade odraz su te čudne situacije. Ove godine bilo ih je više nego ikada – ali dobitnici sve predvidivi. Svaka se nagrada deli na bar dva-tri dela, pa je tako dobija jedan komercijalan izdavač koji preti da na kraju sve pisce, knjige, urednike, prevodioce… usisa u sebe i bar što se izdavaštva tiče, svemu da jedan, univerzalan, bez mnogo različitosti i zapitanosti pogled na svet. A dobija je i drugi, profilisaniji, prepoznatljiv, koji još uvek objavljuje samo ono što pripada visokoj kulturi, ali, tek da se Vlasi ne dosete. Pomenu uvaženi kolumnista u vikendu čačanski Gradac koga se nisu setili, a premali je ovo prostor da ispišemo ko sve na sajmu nije bio a tamo mu je bilo mesto i to u tzv. areni. Ta arena (kao i svaka duga u ovom društvu) pripala je, međutim, kao i uvek, onima koje podržava država i koji sa njom guslaju u iste gusle nacije, pravoslavlja, „negovanja“ jezika. Časni izuzeci tu su da daju privid ravnoteže.

Ravnoteže, naprotiv, u stvari nema i glavni je utisak da sve preteže na tu jednu stranu. Pa i stihovi iz naslova pozajmljeni od pesme čuvene pevačice samo su lepa uspomena na neka srećnija vremena.