U obrazloženju se navodi da je jedan član Sveta MF pre glasanja napustio sednicu te da je odluka o izboru dekana doneta bez propisanog kvoruma od dve trećine prisutnih članova.

Tako je vlast, čini se, odnela pobedu nad neposlušnim fakultetom i dekankom, kojoj je to trebalo da bude drugi mandat. Hajka protiv nje počela je pre godinu dana pošto za dekana nije izabran njen protivkandidat prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV, i jedan od 650 javnih ličnosti koje su podržale predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića.

Dr Brkić je dobila podršku četiri petine nastavnika fakulteta, četiri puta više od dr Vejnovića, ali je njen izbor više puta miniran tako što pojedini članovi Saveta MF nisu dolazili na sednice, pa nije bilo potrebne većine za odluku. Kad sve to nije bilo dovoljno, u jeku izbora upletena je organizacija „Doktori protiv korupcije“( DPK) s optužbom da je dr Brkić bila učesnik progona i davanja otkaza dr Bojani Bokorov 2012. godine, uzbunjivačici u koruptivnoj aferi trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju, kojoj te godine nije produžen ugovor o radu. „Doktori“ sada slavodobitno saopštavaju da odluka o smeni dr Brkić predstavlja „snažno ohrabrenje za sve časne lekare koji se godinama bore protiv korupcije i dokaz da niko nije nedodirljiv“. Oni ne navode da je sama dr Bokorov demantovala umešanost tadašnje prodekanke za nastavu u njen progon i da je javno saopštila da je njen slučaj zloupotrebljen u kampanji protiv dekanke dr Brkić.

Prva žena na čelu novosadskog MF, nekada uspešna košarkašica, izgubila je, reklo bi se, u produžecima, od sudije koji nije aktivno vodio utakmicu. Hoće li „sudija“ poništiti svoju odluku ako Savet MF u punom kapacitetu i sastavu ponovo glasa za izbor dr Brkić, ili je „vladajuća kuhinja“ milom ili silom kupila potreban broj glasova za drugačiju odluku. Jer, u međuvremenu, dr Vejinović je dobio najviše priznanje grada Novog Sada – Februarsku nagradu.

Iako svi lekari polažu Hipokratovu zakletvu u kojoj se obavezuju na ustrajavanje u etičkom vršenju dužnosti svoje profesije, zaklinju se u svoju čast, čini se da su u ovom slučaju zaboravili na zakletvu ne birajući sredstva da dođu do vlasti. A ako zatreba, vrhovni sudija će poništiti utakmicu i presuditi u korist svog tima, kao i u slučaju smene direktora osnovnih i srednjih škola, koji nisu bili na kadrovskom spisku SNS.

Povezani tekstovi