Naprednjaci tandema Nikolić-Vučić jedini su koji bez ikakvog zazora mogu da saopšte da su potpuno zadovoljni rezultatima prevremenih lokalnih izbora u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću. Ubedljiva pobeda u Zemunu, deoba prvog i drugog mesta u Voždovcu i solidni uspeh u politički fluidnom Kosjeriću (DS s najviše razloga za zadovoljstvo, četiri stranke sa 12 -13 odsto) mogli bi da budu snažan zamajac bivšim radikalima u aktuelnim unutaropozicionim pregrupisavanjima u pokušaju stvaranja alijanse sa osnovnim ciljem za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali i u izgradnji imidža snage kredibilne da već sada bude u javnosti doživljavana kao predstavnik dobrog dela biračkog tela.

Najveći gubitnik prekjučerašnjih izbora je SRS. Žestoko poraženi u doskora radikalskom Zemunu (šest mandata naspram 23 za SNS i 19 za ZES), dotučeni u Voždovcu (trebalo bi da imaju četvoro odbornika, a ZES i SNS po 17) i ispod cenzusa u Kosjeriću, sledbenici Vojislava Šešelja daleko su i iza narodnjačke koalicije Koštunica-Ilić-Gojković, a na nivou za istraživače javnog mnjenja greškom prežaljeni savez Dačić-Marković-Krkobabić.

I tu stižemo do drugog, mada nešto diskretnijeg pobednika. Stručnjaci su saglasni da je Dragan Marković Palma, kojeg je dobar deo beogradskih medija sklon da svede na žirafa-Akva park-Betoven nadobudnu stereotipiju, prerastao okvire provincijskog feudalca kontroverzne prošlosti i da je za dupliranje izbornih rezultata, u odnosu na one prošlogodišnje redovne, koalicije koju predvodi Ivica Dačić zaslužan koliko i hiperaktivni zamenik premijera. Prema istraživanju CeSID-a, koje se pokazalo prilično verodostojnim, SPS i Jedinstvena Srbija dele po tri odsto podrške prestoničkih birača. Iako Palma tvrdi da svoj rejting neće naplatiti snažnijim uticajem na kreiranje državne politike i funkcijama u ministarstvima i javnim preduzećima, verovatno će upravo to pre ili kasnije uraditi.

Dok za radikale teško da ima nade, DS-u preostaje da se zamisli kakve je greške pravio u kampanji i šta bi sve ovo moglo za skoru budućnost da im znači. Demokrate, tačnije njihova lista s G17 plus, nisu poražene, ali su daleko od pobednika. Do juče su upravljali Voždovcem, a Zemun pikirali kao strateški cilj. Sada su im za vlast neophodni naprednjaci. Koji imaju šansu da sebi dižu cenu. Da li će pregovori o koaliciji u ove dve opštine biti pokazna vežba za neke nove oblike saradnje na državnom nivou, ipak će pre svega zavisiti od političke procene Borisa Tadića.