Budući da bi se nekome taj motiv mogao učiniti sumnjivim, jer Brena je, kažu, dizala moral vojsci Ratka Mladića, dakle nije „četnikovala“ po Slavoniji i Krajini, a solidarnost sa građanima BiH koji su stradali od te vojske takođe ne deluje kao uverljiv razlog za antikoncertnu kampanju, dosetili su se veterani da se slavna Brčanka nikad nije izjasnila „ko je u ratu u Hrvatskoj bio agresor, a ko žrtva“. Sledeći tu logiku, hrvatski carinici bi na graničnom prelazu Bajakovo valjalo da svakog ko dolazi iz Srbije priupitaju ko je koga prvi 1991, pa tek onda da razmisle da li da ga puste dalje.

Naši bi, pak, graničari u Batrovcima trebalo da Severini, koja će, prema najavama, u Beogradskoj areni imati koncert na jesen, ali i svakom ko priviri iz Hrvatske, a nije Srbin i srpskoga roda, postave pitanje koliko je Srba pobijeno u Jasenovcu, na primer. Pa ako putnik namernik navede podatak iz Bespuća povijesne zbiljnosti ima odma’ da se vrati odakle je krenuo.

Bilo kako bilo, koncert se dogodio. Čelnik zagrebačke Arene reče tamošnjim medijima da ne bi bilo u redu otkazivati ga par dana pre zakazanog termina – mogli su valjda ranije da se sete – a organizator, preduzeće iz Pule, sve je lepo i na vreme platilo. Zato je samoinicijativno i ničim izazvan dao časnu reč da Ceca (neka „žena ratnog zločinca“, kako reče) u Arenu nije dobrodošla.

Protivnicima koncerta nije preostalo ništa drugo nego da vređaju one koji ne mrze Brenu i krenuli su na koncert. Dovikivali su im da su izdajice i četnici, da su izdali Vukovar i pitali ih gde su im opanci. Njihovi ideološki srodnici iz ultradesničarske Hrvatske čiste stranke prava i udruženja Hrvatski nacionalisti koje se diči rasizmom, istog dana su na Trgu bana Jelačića krenuli u akciju „udri geja“, odnosno da spreče Paradu ponosa. Vikali su „ubij pedera“ i „idite se lečiti“.

Sličan scenario verovatno bi bio viđen i u Beogradu da gej manifestacija nije otkazana. Kada je reč o seksualnim slobodama hrvatski i srpski nacionalisti mogli bi i da se udruže. Kad promene temu, prisete se istorije, pravde i nepravde, međusobna makljaža teško da bi bila izbegnuta.

Severine što se tiče, može mirno da spava i blagoizvoli međ’ opanke. Ovdašnja javnost teško da je doživljava kao relevantnog sagovornika na

ratno-strategijske, istorijske i slične teme. Pa i ako bude otkriven neki sramni snimak, na primer Seve na Tompsonovom koncertu, teško da će pomutiti slavu onog iz spavaće sobe koji je pre par godina širom Srbije deljen s oduševljenjem.