1938: Stižu prve televizijske emisije na Balkanu 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Iako je prethodnog dana objavljeno da sovjetska vojska nije dovoljno jaka da ulazi u nove sukobe, „danas“ je na naslovnim stranama jugoslovenske štampe osvanula vest da Sovjeti ipak nastavljaju sa napadima…

1938: Stižu prve televizijske emisije na Balkanu 2I dok su na svim stranama sveta odnosi zaoštreni, u Beograd stiže dobra vest, a to je – prva televizijska emisija.

Kako prenosi Pravda, uprava Beogradskog sajma za septembar ove ’38. godine sprema velika iznenađenja za publiku.

„Najveća briga uprave Beogradskog sajma je da svakog puta pokaže nešto novo. Pored napretka industrije i tehnike, koji će posetioci uvek moći da prate na ovoj izložbi uzoraka, uprava želi da zadrži pažnju najširih slojeva građanstva, koji su dosada pokazali najživlje interesovanje za beogradske porodične izložbe“, piše ovaj list.

Aparature neophodne za televizijsku stanicu već su stigle na beogradsku carinarnicu, a najavljeno je da će ona biti smeštena na Sajmištu, kao i da će emitovati šest emisija dnevno.

„Uprava je već stupila u pregovore sa Beogradskom radiostanicom, da se ove dve emisione „stanice bez žica“ povežu i prirede simultane emisije…Glavno je da Beograd opet prednjači celom Balkanu, jer će ove televizijske emisije i prijemi biti prvi na Balkanu“, s ponosom ističe Pravda.

A na današnji dan, pre tačno 80 godina, obeležena je pedesetogodišnjica od nastanka prvog romana o Šerloku Homsu. „Pre pola veka rodio se junak moderne detektivske literature, omiljeni detektivski tip o kome se i danas mnogo piše i čita“, piše dopisnik iz Londona.

Ono što, prema njegovom mišljenju, ove romane čini posebnim, jeste to što nemaju veze sa senzacionalnim delima, što nisu izveštačeni, neprirodni. „Šerlok Homs nije plod mašte, on je u istini živeo, samo ne pod tim imenom. U Edinburgu je drugom polovinom devetnaestog veka živeo neki dr Džozef Bel, po kome je Konan Dojl modelirao lik Šerlok Homsa“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

1938: Stižu prve televizijske emisije na Balkanu 3Vreme, kao i uvek, donosi interesantne naslove iz hronike, poput – „Dve mlade Beograđanke koje su pobegle od roditelja uhvaćene su u Velikoj Kikindi“, „Sarajevski kafedžija koji se pred Šerijatskim sudom venčao, ali mladu nije video, otići će o nju u Beč“ ili „Vračara koja je prevarila i hipnotisala mnoge dame u Sarajevu najzad je pala policiji u ruke“…

Naime, sarajevskoj policiji su duže vreme stizale prijave protiv crnopute žene stare oko 44 godine, koja je išla po domovima i vršila prevare vračanjem i hipnozom. Ona je, prema svedočenjima mnogih žena, osim novca, odnosila i vredne stvari, kao nadoknadu za usluge „skidanja čini“.

„Ljubica bi obično pokušala da baca karte, ili gleda u pasulj. Pošto bi to završila, onda bi rekla kako zna i mnoge druge stvari, kao na primer da skida „sihire“ – čine. Mnoge gospođe pristale su da im skida čine“, objašnjavale su žene.

Ona je za ove usluge tražila i do hiljadu dinara (što su u to vreme mogle da izdvoje samo najimućnije žene, najčešće krišom od svojih muževa) ili vredne stvari poput ćilima i skupocenog nakita.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari