Trivan: Usvajanje Zakona o klimatskim promenama do sredine ove godine 1Goran Trivan Foto: Medija centar

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas da je do sredine ove godine planirano usvajanje Zakona o klimatskim promenama, kojim bi trebalo da bude uspostavljen sistem za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove…

u skladu sa obavezama u procesu pristupanja EU i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza.

„Ove godine će biti izradjena i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, čime je započeto uspostavljanje strateškog i političkog okvira borbe protiv klimatskih promena odnosno niskougljeničnog razvoja na ekonomski isplativ način, u skladu sa politikama EU u oblasti klimatskih promena i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza“, kazao je na 13. zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana, koja se održava u Beogradu.

Kako je dodao, u okviru Strategije biće identifikovane prioritetne mere smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i 2050. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Trivan je istakao da na planeti Zemlji nema značajnijih tema koje opterećuju čovečanstvo od zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena i naglasio spremnost i posvećenost Srbije nacionalnim i medjunarodnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena.

Ukazao je i da je Mediteran jedna od oblasti koja se najbrže zagreva na Zemlji.

„Medjuvladin panel o promeni klime potvrdio je u svom poslednjem izveštaju da će se mediteranski ekosistemi promeniti u stanje nezabeleženo u poslednjih 10.000 godina, osim ako se porast temperature ne ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Toplija i sušna leta u južnim zemljama dovešće do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa“, rekao je Trivan.

Dodao je i da klimatske promene ozbiljno prete i turističkoj industriji u zemljama tog regiona.

Naveo je da resorno ministarstvo, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i Programa UN za razvoj, uspešno realizuje projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ koji ima za cilj borbu protiv klimatskih promena na nivou lokalnih zajednica kroz sprovodjenje inovativnih rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, uz istovremeno ostvarivanje društvenih, ekonomskih i ekoloških koristi za gradjane.

Glavne teme 13. zasedanja Parlamentarne skupštine Mediterana, organizacije koja okuplja mediteranske države Evrope, Afrike i Bliskog istoka, pored izazova klimatskih promena, su borba protiv terorizma, politika bezbednosti, podrška malim i srednjim preduzećima, pitanje migracije i ljudska prava.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.