Advokati u štrajku, traže smenu ministra policije 1Foto: FI/Jason Morrison

Kako su objasnili, cilj njihove obustave rada je slanje jasne poruke jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se advokatura neće miriti s takvim slučajevima, prenosi N1.

Advokat Vladimir Gajić je na svom tviter nalogu napisao da će Advokatska komora Beograda tražiti ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića zbog ubistva Ognjanovića.

Advokatska komora Beograda zatražila je danas da nadležni organi sprovedu hitnu i efikasnu istragu povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, kao i ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića jer „snosi političku odgovornost za stanje u svom resoru“.

Advokati Beograda traže da nadležni organi sprovedu hitnu i efikasnu istragu, otkriju odgovorne za ovaj gnusni zaločin i protiv njih preduzmu zakonom propisane mere.

Traže i da nadležni organi hitno izvrše procenu stanja javne bezbednosti, s obzirom na sve češće ugrožavanje ustavnog prava na život, a posebno procenu bezbednosti pojedinih advokata, i da preduzmu preventivne mere iz svoje nadležnosti radi zaštite osnovnog ljudskog prava gradjana, prava na život, a posebno da preduzmu mere zaštite advokata čija je bezbednost ugrožena.

Advokati Beograda traže da se u što kraćem roku izmene propisi tako da advokati imaju pravni status službenih lica kada pružaju pravnu pomoć, odnosno obavljaju poslove advokature.

Advokatska komora Beograda ukazuje na činjenicu da su poslednjih godina izvršena brojna ubistva u Beogradu, a da je rasvetljen samo mali broj.

„Zato je neophodno da ministar unutrašnjih poslova, u čijem resoru je javna bezbednost, snosi političku odgovornost za stanje u svome resoru, i podnese ostavku. To bi bio ne samo akt političke odgovornosti, već i demokratske političke kulture i iskrenog saosećanja sa porodicama žrtava“, navodi se u saopštenju ADvokatske komore Beograda, koje je potpisao advokat Vladimir Gajić.

Zahtevamo da se javnosti sopšti, ko ubija gradjane Srbije usred Srbije, poručuje se u saopštenju.

Javna bezbednost gradjana Srbije je ugrožena. Advokati Beograda, kao i svi drugi gradjani Srbije, su šokirani i veoma zabrinuti što nasilje postaje svakodnevica, saopštila je Advokatska komora Beograd, povodom ubistva Ognjanovića.

„Advokati Beograda su potrešeni i uznemireni zbog ubistva našeg kolege, advokata Dragosalva Ognjanovića. To je još jedno u nizu ubistava i još jedan u nizu fizičkih napada na advokate poslednjih godina“, navodi se u saopštenju.

Bezbednost je uslov civilizovanog društva, a za advokaturu je i osnov samostalnosti i nezavisnosti, i delotvornosti pravne pomoći koju advokatura treba da pruži gradjanima, poručuju advokati Beograda.

Društvo sudija: Napad na pravosudni sistem

Društvo sudija Srbije saopštilo je da je zabrinuto zbog napada na advokate koji predstavljaju deo pravosudnog sistema i apeluje na policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju učinioca zločina.

„Advokatska profesija je deo pravosudnog sistema i napad na advokata ujedno predstavlja napad na pravosudni sistem“, saopštilo je Društvo sudija Srbije koje izrazilo duboko saučešće porodici Ognjanović.

Ognjanović je ubijen u subotu uveče na Novom Beogradu, a tom prilikom ranjen je i njegov sin.