Foto: MojNoviSad

Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kilograma starog papira dobiće sadnicu drveća.

Trodnevna manifestacija „Novosadsko proleće“ održava se od četvrtka, 21. marta, a štand „Inženjera zaštite životne sredine“ nalaziće se u holu na prvom spratu. Građani i građanke stari papir mogu doneti od devet do 21 časova u četvrtak, od devet do 22 časova u petak, odnosno od devet do 12 časova u subotu, 23. marta.

Na štandu ove firme svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje može da se odgovori na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče šest stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina, ističe se u pozivu građanima.

Povezani tekstovi