Alarmantan kvalitet vode u kanalu Kalovito 1Foto: Logo

Kvalitet vode u kanalu Kalovito koji protiče kroz naselja Krnjača, Ovča i Borča, koju građani ovih naselja koriste za zalivanje svojih bašta, alarmantan je, pokazalo je ispitivanje beogradskog Zavoda za javno zdravlje.

Kao što je poznato javnosti, na interesovanje građana i alarmiranje na nesnosan smrad i bojazan da je voda iz kanala Kalovito teško zagađena, što utiče na zdravlje stanovnika tih krajeva, kao i građana Beograda koji se na pijacama snabdevaju voćem i povrćem iz ovih krajeva, Zelena stranka je u saradnji s Udruženjem građana „Eko-pančevački rit“ angažovala Zavod za javno zdravlje grada Beograda za stručno uzorkovanje vode i analizu.

Stručnjaci Zavoda izvršili su uzorkovanje vode 23. jula u prisustvu članova Zelene stranke i Udruženja građana „Eko-pančevački rit“ na osnovu višemesečnih pritužbi i sumnji građana da je voda puna hemijskih jedinjenja i da im ugrožava zdravlje. Građani su kao potencijalnog zagađivača označili lokalnu firmu „Drenik“.

Kako su naveli, u baštama uz kanal uzgaja se voće i povrće, i plaše se da opasne materije završavaju u hrani koju jedu, i koju prodaju na beogradskim pijacama.

Rezultati su pokazali da je voda u dosta elemenata zagađena i uzvodno i nizvodno od fabrike Drenik, što ukazuje na generalno zagađenje samog kanala, navodi se u saopštenju Zelene Stranke.  Alarmantan kvalitet vode u kanalu Kalovito 2

Nakon tumačenja dobijenih rezultata, stav stručnog tima Zelene stranke je da je voda V klase, što spada u red najgoreg kvaliteta voda, i to po više parametara, ekstremno nizak rastvoreni kiseonik, a izrazito visoko prisustvo hemijskih jedinjenja i teških metala, prevashodno amonijum jona, bora, gvožđa i mangana, kao i hlorida i sulfata.

Ovo je još jedan pokazatelj koliko se u Srbiji ništa sistematski ne radi na očuvanju životne sredine, niti se zagađivači sankcionišu. Zelena stranka apeluje na strožiju kontrolu svih zagađivača i uvođenje najsavremenijih sistema prečišćavanja otpadnih materija i voda pre njihovog izbacivanja u prirodu. Mi smo kao društvo dužni i odgovorni da se brinemo o našoj planeti zemlji, a naročito da delujemo lokalno, kako bismo zaštitili zdravlje naše dece i nas samih“, istakao je mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

Zelena stranka je insistirala da se u novoj (aktuelnoj) Vladi republike Srbije formira novo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, no, na žalost, nakon početnog entuzijazma, mi ne vidimo velike rezultate pomenutog Ministarstva. I dalje stojimo iza toga da nam je pomenuto Ministarstvo neophodno, ali građani Srbije žele da vide i osete rezultate i efekte njihovog delovanja.

U cilju zaštite građana Krnjače, Ovče i Borče, ali i svih Beograđana, Zelena stranka će zatražiti od Ministarstva za zaštitu životne sredine da ispita koja industrijska postrojenja ispuštaju nedozvoljene hemijske materije u kanal Kalovito.

Tekst je deo projekta “Energetski efikasniji i ekološki čistiji”, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Alarmantan kvalitet vode u kanalu Kalovito”

  1. Pre tridesetak godina sam radio u ,, Rafineriji Beograd “ koja je svoje otpadne vode direktno izlivala u kanak ,, Kalovita “. U kanalu tada nije bilo nikakvog živog sveta , čak ni žaba . Vodoprivredne inspekcije bi dobijale na poklon po paket proizvoda te firme i zbog toga su u izveštaje upisivali da je voda treće kategorije iako je bila van kategorija .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.