Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je, posle potpisivanja sporazuma, izjavila da su SAD od 2001. dale Srbiji oko milijardu dolara bespovratne pomoći radi unapređenja različitih oblasti života.

Politički odnosi Beograda i Vašingtona imaju uspone i padove, ali SAD godinama konkretno pomažu reforme u Srbiji, u oblasti razvojne saradnje, rekla je Jadranka Joksimović.

Precizirajući da se ne radi o zajmovima, Jadranka Joksimović je izjavila da je pomoć vezana za konkretne projekte širom Srbije, za razvoj malih i srednjih preduzeća i unapređenje lokalnog razvoja.

Jadranka Joksimović je rekla da su SAD jedan od najvažnijih partnera Beograda, koji podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat je pokazao kartu Srbije na kojoj je obeleženo više od 1.850 tačaka gde su SAD pomogle obnovu škola, asfaltiranje puteva i zaštitu spomenika kulture.

Pomoć SAD je stigla u lokalne zajednice u celoj Srbiji, konstatovao je Skat.

On je izjavio da je druga vrsta pomoći vezana za rad sa vladinim i nevladinim organizacijama, radi demokratskog i ekonomskog razvoja Srbije.

Uticali smo na lakše dodeljivanje građevinskih dozvola. To je dovelo do veće građevinske aktivnosti, otvaranja radnih mesta i smanjenje mogućnosti korupcije, rekao je Skat.

On je dodao da je omogućeno i renoviranje prekršajnih sudova širom Srbije, kao i elektronska uprava u nekoliko desetina opština.

Naša pomoć znači partnerstvo. Radimo sa Vladom Srbije, kao i sa civilnim društvom. Pomoć je dodatni dokaz naše podrške Srbiji da postane članica EU i demokratska i prosperitetna zemlja, izjavio je Skat.