Naslovne Danasa 10. maja 1998. i 2018. Foto: BC

Strane misije dolazile su u Beograd i Prištinu kako bi razgovarale sa predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i predstavnikom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom. Strano posredovanje u rešavanju kosovskog problema Milošević je ponovo i odbio i to je poručio na sastanku sa Ričardom Holbrukom i Robertom Gelbardom u okviru „nove misije ubeđivanje da SRJ prihvati međunarodnog posrednika“.

Gelbard, inače specijalni američki izaslanik za Balkan, uoči tih razgovora rekao je da su SAD protiv nezavisnosti Kosova, jer smatraju da „svako dalje usitnjavanje teritorije ne doprinosi miru i bezbednosti u regionu“, preneo je tada naš list. Naslov tog teksta bio je „Pogubna taktika Beograda u slamanju pobune“.

Tadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da rešenje kosovskog problema vidi u davanju autonomije toj pokrajini u okviru Srbije i SRJ, „jer je to jedino rešenje koje može garantovati mir u regionu“.

U intervjuu za Danas tadašnji premijer Albanije Fatos Nano rekao je da se nada „nekom boljem Miloševiću ili nekom boljem od Miloševića“.

Od „nekosovskih“ tema izdvajaju se naslovi da je ANEM saopštio da svaki član porodice Milošević ima barem jedan vlastiti medij. Pre 20 godina proslavljen je i Dan pobede nad fašizmom na Ravnoj gori, gde je tom prilikom lider SPO Vuk Drašković poručio da je Draži Mihajloviću mesto pored Linkolna.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.