Andrea Oricio: Podržavamo reforme za dobrobit građana 1Andrea Oricio Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

To je rekao Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji, specijalno za Danas, odgovarajući na pitanje o razgovoru sa predsednikom Vučićem o reformama u oblasti vladavine prava, pravosuđa i stanja u medijima i o tome koliko vrh srpske vlasti ozbiljno shvataju kritike i sugestije međunarodnih organizacija.

Ambasador Oricio je dodao da je tokom sastanka zapazio otvorenost i konstruktivan pristup najviših srpskih vlasti i institucija u ovom pogledu.

– Mi cenimo to što je OEBS prepoznat kao pouzdan partner i iskren posrednik od strane srpskih vlasti i svih drugih zainteresovanih strana. Negujemo ovu stratešku saradnju tako što dajemo dodatni doprinos na zahtev zemlje domaćina u ključnim reformskim oblastima, kao što su vladavina prava kroz ustavne amandmane o nezavisnosti pravosuđa, slobodu medija i bezbednost novinara kroz novu Medijsku strategiju, u cilju zdravijeg medijskog okruženja ukorenjenog u profesionalizmu i etici, kao i pismenosti, naglasio je Oricio.

On je dodao da je na Srbiji da odluči u kojim pravcima želi da ide.

– Uveren sam da će ova zemlja koja mi je jako draga, nastaviti sa svojim reformskim programom, prvenstveno u korist svojih građana. Strategija je ključni alat za poboljšanje slobode medija i bezbednosti novinara, etike i profesionalizma, uz istovremeno jačanje medijske i digitalne pismenosti za sve – novinare, predstavnike vlasti, i što je najvažnije, za građane Srbije. Na zahtev premijerke Brnabić, Misija OEBS-a je uložila napore da učvrsti inkluzivan proces izrade nove medijske strategije. S tim ciljem, formirana je Radna grupa koja okuplja medijska i novinarska udruženja, kao i različite državne institucije, istakao je Oricio.

* Predstavnici OEBS-a u Srbiji učestvovali su u sačinjavanju novog Nacrta medijske strategije. Vlada Srbije usvojila je tekst dokumenta bez završnih konsultacija sa radnom grupom i bez usvajanja najvažnijih izmena. Šta mislite o tome?

– Zahvaljujući tome što predstavlja pouzdanog partnera, Misija je bila dobro pozicionirana da pruži dvojaku podršku tom procesu. S jedne strane, stalno smo bili u vezi sa svim akterima kako bismo osigurali njihovo kontinuirano angažovanje i potreban nivo poverenja. Istovremeno, pravni eksperti koje je angažovala Misija OEBS-a postarali su se da rešenja predviđena nacrtom Strategije budu u skladu sa domaćim zakonodavstvom i sa međunarodnim standardima i najboljom praksom.

Učešće svih zainteresovanih strana bilo je visoko i aktivno, iako je izrada prošla u opštoj atmosferi nepoverenja i napetosti između medija i institucija novinara i vlasti. Uprkos tim izazovima, ovaj inkluzivni proces omogućio je da dobra volja i zdrav razum koji su pokazali svi akteri preovlada, što je rezultiralo finalnim dokumentom visokog kvaliteta koji je dostavljen premijerki 27. decembra 2018. godine. Nadamo se da će Vlada usvojiti dokument koji će u najvećoj mogućoj meri očuvati nacrt Radne grupe – koji predstavlja kompromis između mnogih različitih stavova.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.