Foto: Danas

Naime, kod nas gotovo da i nema srednjoškolske ustanove koja na ovaj način čuva uspomene na arheologe koji su, kao naučnici, često najzaslužniji za spoznavanje procesa i artefakata iz davnina koji su ugrađeni u tradiciju našeg naroda pa i njegov mentalitet.

Na Srednjoj školi u Velikom Gradištu danas je svečano postavlјena nova tabla sa imenom čuvenog arheologa Miloja Vasića.

-Škola danas zvanično menja ime. Otvorena je davne 1879. i od 1985. godine nema naziv po nekoj ličnosti. Do 1985. je bila “Boris Kidrič“, od 1990. nosi novi naziv Gimnazija, a od 2005. godine ime Srednja škola kada su uvedeni profili za trgovinu, ugostitelјstvo i turizam. Od ove godine i škola ulazi u sistem dualnog obrazovanja i uvodi se novi profil – kuvari i poslastičari.“, rekao je direktor Škole, Zoran Tašić, najavivši veliki jubilej naredne godine – 140 godina Škole kada će po prvi put biti proslavlјen i dan ove ustanove.

Kako je istakao, Miloje Vasić je najpoznatiji Gradištanac, učenik, a zatim i profesor ove Škole, profesor beogradskog Univerziteta, vrhunski naučnik i jedan od sto najznamenitijih Srba: “Zaslužuje da nosi ovo ime i tu nije bilo ni trunke dileme.“.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine, Dragan Milić.

-Ovo je jedan lep trenutak za Školu i za sam grad i mislim da smo pre desetak godina bili vizionari kada smo ispred škole podigli bistu Miloju Vasiću i tada sebi postavili zadatak da Škola promeni ime. Mislim da nismo mogli da izaberemo bolјe ime pa su zadovolјni svi – građani, đaci, profesori i oni koji su završili školu i postigli neki značajni uspeh“.

Kako ovi uspesi nisu mali i sve prosvetne ustanove imaju izuzetne rezultate, predsednik je najavio da će lokalna samouprava i dalјe činiti napore da budu još bolјi unapređujući, pre svega, uslove za rad dece.

Ovom prilikom Škola je, u prisustvu svih zvanica, prvi put od 1929. godine i osveštana.