Atanacković: Srbija podržava napore SB u borbi protiv seksualnog nasilja 1Foto: Vlada Srbije

Na njoj su u ime potpredsednice Vlade Srbije i ministarke Zorane Mihajlović učešće uzele i Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke i Gordana Gavrilović, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost, saopšteno je iz Vlade.

“Srbija snažno podržava aktivnosti usmerene na sprečavanje svih vidova nasilja, uključujući i seksualno nasilje u oružanim sukobima. Razmatranje ovako važnog pitanja u okvirima Ujedinjenih nacija, uz punu saradnju svi relevantnih učesnika – država, međunarodnih organizacija i civilnog društva preduslov je za efikasnije delovanje. Srbija podržava napore Saveta bezbednosti UN u tom pravcu”, izjavila je Atanackovićeva.

Kako se navodi u saopštenju, ona je istakla da Srbija podržava pristup koji akcenat stavlja na žrtve seksualnog nasilja i promoviše sveobuhvatnu podršku žrtvama, kroz medicinsku, psihološku, pravnu i socio-ekonomsku pomoć, te pohvalila današnje usvajanje rezolucije o seksualnom nasilju u oružanim sukobima.

“Srbija je država ugovornica Rimskog statuta i podržava napore Međunarodnog krivičnog suda na procesuiranju zločina seksualnog nasilja u konfliktima. Osnaživanje žrtava da prijave zločin prvi je korak u pravcu prevencije, odnosno utvrđivanja i kažnjavanja zločinaca. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koje vodi potpredsednica naše Vlade snažno je posvećeno borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja”, rekla je ona.

Atanackovićeva je dodala da sve strane koje učestvuju ili su učestvovale u oružanim sukobima treba da osiguraju zaštitu svedoka, jer je to od izuzetnog značaja za proces utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanje počinilaca.

Debata o seksualnom nasilju u konfliktima organizovana je u okviru nemačkog predsedavanja Savetom bezbednosti UN, pod vođstvom saveznog ministra spoljnih poslova Nemačke Hajko Masa, navodi se u saopštenju.

Debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Guteres, a učestvovali su i ministri spoljnih poslova Mađarske i Finske, predstavnici država članica SB i ostalih zemalja, dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, borkinja za ljudska prava Amal Kluni i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija.