AŽC: Vlada Srbije diskriminiše žrtve nasilja 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Predlogom Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je Vlada Srbije podnela Narodnoj skupštini 26. aprila privileguju se specijalizovane usluge za počinioce nasilja, za koja je planirano finansiranje iz republičkog budžeta, u odnosu na specijalizovane usluge za žrtve nasilja koje će biti finansirane iz budžeta lokalnih samouprava.

U saopštenju Autonomnog ženskog centra navodi se da Vlada Srbije ovom odlukom stavlja u neravnopravan položaj finansiranje specijalizovanih usluga za žrtve nasilja – sigurne kuće i krizne centre za žrtve seksualnog nasilja, za koje je predviđeno finansiranje samo iz budžeta lokalnih samouprava.

Dodaje se da je odluka Vlade Srbije u suprotnosti sa ratifikovanom Istanbulskom konvencijom, sa kojim je nacrt zakona bio usklađen, a koja izričito zahteva da “bezbednost, prava i podrška za žrtve nasilja treba da budu od primarnog značaja“.

Autonomni ženski centar ističe da nije jasno na koji način je došlo do izmene ovog člana u odnosu na nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je uvažavao činjenicu da siromašne lokalne samouprave koje se finansiraju iz namenskih transfera nisu u mogućnosti da finansiraju specijalizovane usluge za žrtve nasilja.

„Ako je Vlada Republike Srbije odlučila da finansira specijalizovanu i veoma skupu uslugu za učinioce nasilja, koja nema garanciju za pozitivan ishod i bezbednost žrtava, onda je to mogla da učini samo pod istim uslovima kao i za specijalizovane usluge za žrtve nasilja. U svetu gde postoje specijalizovane usluge za učinioce nasilja, te usluge uglavnom plaćaju sami učinioci, jer na taj način pokazuju stvarnu nameru da žele da promene svoje ponašanje, i da preuzmu odgovornost za učinjenu štetu“, navodi se u saopštenju.

Autonomni ženski centar podržava usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, ali smatra da je neusvajanjem predloga teksta ovog člana onako kako je bio naveden u nacrtu Zakona učinjena ne samo velika šteta, već i direktna diskriminacija žrtava u odnosu na učinioce nasilja kao korisnika usluga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “AŽC: Vlada Srbije diskriminiše žrtve nasilja”

  1. A zasto niste lepo objasnili sa primerom iz zivota da sve zrte nasilja shvate o cemu se radii, sta je izbrisano iz predloga i kako ce ta izbrisana stavka delovati u praksi na zrtve i nasilnike .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.