Bahrein posle Sinofarma kao treću dozu daje Fajzer 1Foto: BETAPHOTO: DRAGAN GOJIĆ

Bahrein će starijima od 50 godina, koji su prethodno primili dve doze Sinofarm vakcine, ponuditi da kao treću dozu prime Fajzer-Biontek vakcinu, prenosi Vol strit džurnal.

Kako se navodi, u Bahreinu je 60 odsto vakcinisanih primilo cepivo kineskog proizvođača, s tim da se u ovoj kraljevini trenutno suočavaju sa novim naletom korona virusa.

Iako tamošnji zvaničnici navode da Sinofarm vakcina pruža visok stepen zaštite i da 90 odsto onih koji su u hospitalizovani zbog kovida 19 nisu vakcinisani, zvanični savet će biti da građani stariji od 50, koji su gojazni ili imaju neko hronično oboljenje, a koji su primili dve doze Sinofarma, šest meseci nakon druge doze dobiju Fajzer vakcinu.

U tekstu Vol strit džurnala prenose se i nalazi srpske studije koja nije objavljena a koja je pratila stvaranje antitela među vakcinisanima Sinofarm vakcinom u Srbiji. Ta studija pokazala je da je među 150 učesnika, 29 odsto onih koji tri meseca nakon dobijene prve doze nisu razvili antitela. Prosečna starost ispitanika bila je iznad 65 godina.

Naučni savetnik na Institutu za medicinska istraživanja, Olgica Đurković Đaković, koja je vodila studiju, navela je za Vol strit da izgleda da je efekat Sinofarm vakcine posebno nizak na starije osobe. Ona je takođe rekla da je deset od 150 ljudi koji su učestvovali u ispitivanju u Srbiji I koji su vakcinisani kasnije obolelo od kovida 19.

Prošle nedelje objavljeni su takođe rezultati faze tri kliničkog ispitivanja Sinofarm vakcine koji su obuhvatili preko 40,000 ispitanika I koji su pokazali da je vakcina efikasna u rasponu od 73 do 78 odsto. Ispitivanje je međutim sprovedeno uglavnom među mladim zdravim muškarcima sa Bliskog istoka i stoga nije bilo dovoljno mogućnosti da se ispita efikasnost vakcine među starijom populacijom. Prosečna starost ispitanika bila je oko 36 godina a samo dva odsto ih je bilo starijih od 60 godina.

Sinofarm vakcina dobila je odobrenje za upotrebu od Svetske zdravstvene organizacije, koja je tom prilikom između ostalog naglasila da iako ne postoje podaci o efikasnosti vakcine među starijima, nema razloga da se veruje da ova grupa neće razviti sličan odgovor nakon primljene vakcine kao i mlađa populacija.

Proizvođač Sinofarm još uvek nije dao nikakve preporuke oko davanja treće doze, s tim da su ranije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata istakli da će davati treću dozu onima koji nisu razvili antitela.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Bahrein posle Sinofarma kao treću dozu daje Fajzer”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.