Beograd i Priština licitiraju imena "ubica" Olivera Ivanovića 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Mi ćemo i dalje postavljati pitanje ko ga je ubio i da li se čeka poseban politički momenat da se ovo političko ubistvo reši – izjavila je za Danas Ksenija Božović, zamenik predsednika SDP.

Ona poziva nadležne kosovske institucije – policiju i Tužilaštvo da što pre otkriju ko je Ivanovićev ubica, zato što građani od njih to očekuju i kako bi pokazale da rade na rasvetljavanju ovog ubistva 16. januara 2018. ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice.

List Danas ni posle nekoliko dana čekanja iz Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je Ivanovićev „slučaj“ preuzelo 8. marta prošle godine od Okružnog tužilaštva u Mitrovici, nije dobio odgovore na pitanja u vezi sa istragom. Dok nadležne istražne vlasti ćute, zvaničnici u Beogradu i Prištini su poslednja dva dana ponovo preko medija razmeni uzajamne optužbe o tome ko je ubica lidera SDP.

Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija koji tvrdi da „sve indicije kosovskih bezbednosnih instanci ukazuju da je ubistvo Olivera Ivanovića organizovao kriminalni šef sa severa Milan Radoičić“, inače jedan od potpredsednika Srpske liste, koalicionog partnera Tačijeve stranke u vladi Ramuša Haradinaja. Radoičić je trenutno u bekstvu pred KPS zbog sumnje da je povezan sa organizovanjem Ivanovićevog ubistva. On se u ostatku Srbije kreće slobodno, a pred srpskim sudovima protiv njega se vodi krivični postupak zbog privrednog kriminala.

Tači napominje da je za „Kosovo ključno da se Ivanovićevo ubistvo rasvetli, a da ceo svet treba da zna da istrage pokazuju da je naručilac ubistva bivšeg srpskog lidera sadašnja vlast u Beogradu“.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u proteklih 14 meseci više puta javno najavio da će nadležne srpske službe saopštiti svoja saznanja o Ivanovićevoj likvidaciji, poslednji put na godišnicu ubistva, to se do sada nije dogodilo. Na poslednje Tačijeve optužbe juče je saopštenjem odgovorio Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije, u kome tvrdi da je Beograd „sve sigurniji da iza ubistva Olivera Ivanovića direktno stoje Tači i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji“.

Godišnjica Martovskog pogroma

Povodom 15. godišnjice Martovskog pogroma episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) posle liturgije služiće u nedelju u manastiru Gračanica parastos žrtvama dvodnevnog nasilja nad Srbima na KiM. Posle parastosa planirana je šetnja porodica žrtva, predstavnika ERP, lokalnih vlasti iz srpskog i kosovskog sistema lokalne samouprave i građana do Doma kulture, gde će ispred umetničke instalacije „MISSING“ sa fotografijama nestalih lica, biti položene bele ruže.

Nasilje Albanaca sa KiM 17. marta 2004. zvanično je izbilo zbog sumnje da su Srbi odgovorni za davljenje trojice albanskih dečaka iz sela Čabra kod Zubinog potoka, što je kasnije negirano u Izveštaju Međunarodnog okružnog tužioca u Kosovskoj Mitrovici. Od 17. do 19. marta ubijeno je 19 ljudi – osam Srba i 11 Albanaca. Povređeno je 954 Albanaca, Srba i pripadnika Misije UN na KiM. Sedam srpskih sela potpuno je uništeno, a 4.012 Srba proterano iz svojih domova – interno su raseljeni u druge delove KiM ili na teritoriju centralne Srbije.

Zapaljena je 561 seoska kuća. U spaljenim manastirima Devič i Sveti Arhangeli stradale su i grobnice cara Dušana i svetog Joanikija Devičkog, kao i stari grobovi u prizrenskim crkvama svetog Đorđa i svetog Nikole. U crkvama su uništene freske, ikone, crkveni mobilijar, knjige krštenih, venčanih i umrlih. Stradalo je i više desetina srpskih grobalja. Zbog učešća u martovskom pogromu na Srbima optuženi su KPS, kosovske institucije, kao i Ramuš Haradinaj, bivši komandant OVK i sadašnji premijer Kosova.

Nestanak taksiste

Jedno od Danasovih pitanja na koje specijalni kosovski tužilac Sulje Hodža nije odgovorio, a o čemu ćute i Tači i Đurić, jeste nestanak Vladimira Ivanovića, taksiste iz severnog dela Mitrovice 3. marta, neposredno posle javne najave Tužilaštva da će istragu fokusirati na porodicu i saradnike Olivera Ivanovića. U KPS tvrde da je istraga o nestalom taksisti u toku, a ranije je potvrđeno da su u njegovim kolima pronađeni tragovi krvi i čaura. Iako cela Mitrovica priča da je telo Vladimira Ivanovića pronađeno i da je na obdukciji, u KPS nije bilo moguće potvrditi tu informaciju.

Danasovi izvori nezvanično tvrde da je porodica nestalog taksiste zastrašena i da ne sme da govori u javnosti. Milena Popović, nevenčana supruga Olivera Ivanovića i njegov brat Miroslav izjavili su da Vladimir Ivanović nije njihov bliski rođak, dok u SDP tvrde da su njihov ubijeni lider i nestali taksista u srodstvu i da Vladimir Ivanović gotovo svakodnevno bio u sedištu Inicijative.