Foto: www.tasmajdan.rs

„Kada su u pitanju bazeni kontrolišemo vodu sportsko rekreativnih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“, „11. April“, kao i sportskih centara u Lazarevcu i Obrenovcu. Voda iz javnih bazena navedenih sportsko rekreativnih centara se u skladu sa veličinom i brojem bazena, kao i brojem posetilaca, kontroliše dinamikom jedan put nedeljno”, navode iz ovog zavoda.

U laboratoriji Gradskog zavoda se, kako navode, ispituju fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost, a po potrebi obavljaju i druge analize.

Kada je u pitanju mikrobiološki kvalitet vode, obzirom da se bazenska voda hloriše, ne registruju se odstupanja koja bi dovela u pitanje bezbednost kupača. Povremeno se registruju odstupanja u pogledu fizičko-hemijskog sastava vode, ali tehnička služba koja održava bazene tada prilagođava proces prerade vode i time obezbeđuje optimalne uslove za boravak, odnosno kupanje i rekreaciju posetilaca.

„Presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima ima broj, kao i ponašanje korisnika, tj. poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: korišćenje dezo barijera , tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta, dobra lična higijena i nošenje kapa i naočara za plivanje. Obavezno je i izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih oboljenja respiratornog, urinarnog ili digestivnog sistema, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (2 nedelje nakon prestanka svih simptoma bolesti). Iizbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda.”, ističe se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kontrola kvaliteta vode Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu se vrši redovno tokom kupališne sezone.

„Rezultati do sada sprovedenih analiza kvalizeta vode na otvorenim kupalištima Savskog jezera na Adi Ciganliji i kupališta „Lido“ na Velikom ratnom ostrvu pokazuju da je voda tih kupališta pripadala klasi koja omogućava bezbedno kupanje i reakreaciju”, dodaju iz Zavoda.

Saveti kupačima na rekama i jezerima

“Sugrađanima koji se kupaju na rekama i jezerima savetujemo da izbegavaju ronjenje i gutanje vode, a nakon izlaska iz vode preporučujemo da se istuširaju. Ova preporuka se posebno odnosi na kupače koji pripadaju ranjivim grupama stanovništva (mala deca, stari, imunodeficijentni, hronični bolesnici)”, ističu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.