Foto: Printscreen

Sud u BiH navodi da je nema saznanja da li se za tražene osobe sumnja da se nalaze na području Srbije i Hrvatske.

Nedostupno je 45 lica protiv koji je potvrđena optužnica, naveli su u Sudu BiH, ali nisu precizirali zašto za svima nisu raspisane poternice, prenosi BIRN BiH.

Za većinu optuženih za ratne zločine ili genocid, navodi se da su državljani Srbije ili Hrvatske.

Neki od optuženih već su svedočili putem videolinka iz Beograda na suđenjima koja se vode na Sudu BiH ili u Hagu, ili su se pojavljivali u medijima.

Gavni haški tužilac Serž Bramerc je u utorak, na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, zatražio da međunarodna zajednica podstiče vlasti u regionu da zaustave negativne trendove i intenziviraju regionalnu saradnju, istrage i suđenja.

Procesuiranje ratnih zločina i pomirenje u državama obuhvaćenim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije poslednjih godina nazaduje, regionalna saradnja je sve slabija. Svake godine je manje suđenja za ratne zločine, a vladajući političari iz regiona poslednje dve godine tretiraju ratne zločince kao heroje, rekao je Bramerc.

Optužnica je podignuta i protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika 5. korpusa Armije BiH za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata. saopštilo je Tužilaštvo.

Advokat Asim Crnalić koji zastupa Atifa Dudakovića rekao je Klix.ba da on nije primio optužnicu, prenosi klix.ba.

„Oni su obavestili da su podigli optužnicu, a ona sada ide na sud koji treba da odluči. U narednih 15 dana sud će optužbu potvrditi ili odbiti“, rekao je Crnalić.

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i zapovednika 5. korpusa Armije BiH koje se tereti za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optužene se tereti za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za jednim brojem ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i 6 veštaka i prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optuženi su osumnjičeni za zločine protiv čovečnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopštilo je Tužilaštvo BiH.