Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Istraživanjem su obuhvaćene tužbe i presude po osnovu postupaka koje su od 2015. do 2018. pokrenuli učesnici konkursa kako bi pred Ustavnim sudom osporili zakontost rešenja o dodeli sredstava na nacionalnim i lokalnim konkursima. U analizi BIRN se ukazuje da su mediji retko koristili žalbu Upravnom sudu, jer su bili obeshrabreni dužinom postupka i mogućim troškovima.

Autor izveštaja „Analiza prakse Upravnog suda“ konstatuje da su mediji bili obeshrabreni i činjenicom da presuda Upravnog suda nema uticaja na dodelu sredstava. Analiza presuda Upravnog suda daje izuzetno korisne uvide u ključne slabosti propisa i praksi u procesu sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja, navode u BIRN Srbija i konstatuju da se posebno izdvaja netransparentnost obrazloženja odluka komisija za dodelu sredstava. Kako se ukazuje, netransparentnost u obrazloženju odluka komisije onemogućava tužioce i javnost da steknu uvid po kojim kriterijumima je budžetski novac korišcen za promovisanje javnog interesa.

U izveštaju se poziva Ministarstvo kulture i informisanja da pojača nadzor nad poštovanjem pravila konkursa koja su navedena u javnom pozivu, a vlastima se preporučuje i da razmotre proširenje delokruga rada Upravne inspekcije na oblast projektnog sufinansiranja. Mediji se savetuju da redovno pokreću upravne sporove u slučaju kršenja pravila postupka.

Povezani tekstovi