Foto: EPA-EFE FACUNDO ARRIZABALAGA

Saradnja aktuelne vlasti sa Institutom Tonija Blera ovaj put se nastavlja kroz konkurs za dva radna mesta u Beogradu koji je raspisala ta organizacija u potrazi za višim savetnikom za visoko-prioritetne projekte Vlade i višim savetnikom za komunikaciju visokih zvaničnika. Rok za prijavu bio je do 21. decembra, ali oglas je nestao sa sajta Instituta i pre isteka roka, odnosno odmah nakon što je ovaj „lov na stručnjake“ privukao pažnju i brojne negativne reakcije domaće javnosti, ali i otvorio pitanja – ko i koliko to plaća?

Cena ovakvih savetničkih i usluga lobiranja, otkriva za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije, u Evropi se kreće i do nekoliko desetina hiljada evra na mesečnom nivou, dok u Americi te cifre idu i do 100.000 dolara mesečno.

– Ovde je veliko pitanje ko je angažovao Blerov institut, ako to nije država, a moguće je da se to ne finansira direktno iz budžeta, onda koji je to entitet u državi Srbiji, koliko je to platio i šta je dobio za uzvrat. Da li je to savetovanje u vezi dogovora o podeli Kosova ili nešto drugo, ističe Stefanović za Danas.

Politikolog i marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević, sa druge strane, podseća na objašnjenja predsednika države Aleksandra Vučića o „volonterskom“ angažmanu Blerovog instituta.

– Moje sećanje je da je gospodin Vučić već priznao da mu je Bler savetnik i to na volonterskoj osnovi, u šta ja verujem pošto je Toni Bler poznat kao volonter za bar 10 vlada i institucija širom sveta, a najviše volontira za Ujedinjene Arapske Emirate odakle stiže i najviše investicija u ovu zemlju, što se slučajno poklopilo, podseća Milivojević. On ističe i da je oglas verovatno povučen zato što su shvatili da je nepotreban i besmislen, jer Bler ima svoje ljude u našoj Vladi pa su ta mesta – u stvari – popunjena.

– Oglas je bio besmislen jer Bler i njegov Institut imaju već uposlenog saradnika a to je Ana Brnabić. Pre nego što je postala premijerka ona je kao ministarka bila zadužena za koordinaciju jedinice za isporuku odnosno „deliveri junit“, ali niko nije rekao da je ta fantomska jedinica, odnosno genijalna vizija pospešenja rada Vlade, ikada ukinuta. I nikada nije rečeno da je Ana smenjena tako da ja shvatam da je to jedno mesto popunjeno, a ovo drugo mesto je isto bespotrebno pošto naš sadašnji predsednik ima bar deset stručnjaka za medijske i javne nastupe, a i sve ostalo po potrebi, to su ovi analitičari, a i oni su svi volonteri, zaključuje Milivojević.

Od Vlade Srbije ni juče nismo dobili odgovor ni na jedno od spornih pitanja u vezi sa ovim angažmanom – da li će se novi savetnici voditi kao zaposleni pri Institutu a pomagati srpskoj Vladi ili će biti zaposleni u samoj Vladi Srbije dok je Institut samo posrednik pri izboru i zapošljavanju kandidata, ko će to i koliko platiti, da li postoji neki ugovor o angažovanju Instituta… Na ova pitanja nisu nam odgovorili ni iz samog Instituta niti su dali objašnjenje o tome zašto su i kako oglasi za posao nestali sa njihovog sajta.

SZS: Bler debelo plaćen da radi za režim u Srbiji

Savez sa Srbiju oštro je reagovao na vesti da Bler traži savetnike u Beogradu kritikujući Vladu Srbije zbog odluke da angažuje „čoveka koji je zavio Srbiju u crno“, kako se navodi u njihovom saopštenju. Savez za Srbiju insistira i da vlasti Srbije otkriju građanima koliko se novca izdvaja za ove usluge.

„Ova vest potvrđuje ono što je SZS tvrdio – da je Bler debelo plaćen da radi za režim u Srbiji. Od Vlade i predsednika Srbije, SZS zahteva da bez odlaganja objave ugovor o angažovanju Tonija Blera, kao i da saopšte koliko koštaju Blerove usluge. Ukoliko one nisu plaćene iz budžeta, pozivamo Vladu da saopšti ko onda plaća Blera i šta se od njega dobija zauzvrat“, navodi se u saopštenju SZS.

Brnabić: „Ne plaćaju građani Srbije“

Na pitanje Insajdera da li je Vlada sklopila ugovor o savetovanju s Blerovim institutom i koliko je vredan, premijerka Ana Brnabić kaže da se za to ne izdvaja ni dinar iz budžeta. Na dodatno pitanje ko ga onda plaća da savetuje srpsku vladu, premijerka nije odgovorila, ali je obećala da će njen kabinet na već upućena pitanja dostaviti odgovore. Premijerka je navela da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliveri junita“ počelo u vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila tu praksu. „Deliveri junit radi na najbolji mogući način. Pomaže Vladi i svim resornim ministarstvima da bi neke od najboljih projekata isporučili. To ne plaćaju građani Srbije“, navela je Brnabić.