Bogoslovski fakultet: Neistinite i tendenciozne tvrdnje beogradskog Univerziteta 1Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu Foto: spc

Redovni profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Predrag Dragutinović izjavio je danas da neki od najviših predstavnika Beogradskog univerziteta iznose „neistinite i tendenciozne“ tvrdnje, koje je ocenio kao napade na Bogoslovski fakultet i Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U saopštenju koje je prosledila SPC, Dragutinović odgovara na „ideološke napade“ predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu Aleksandra Popovića i rektorke Univerziteta Ivanke Popović.

Tvrdnje predstavnika Univerziteta da je Pravoslavni bogoslovski fakultet od osnivanja 1920. godine do 1952. bio „civilni“, odnosno da Sveti arhijerejski Sinod i Sabor nisu imali uticaj na njegov rad, Dragutinović je ocenio kao „apsolutnu neistinu“ i pozvao se na Zakonu o Srpskoj pravoslavnoj crkvi iz 1929. godine.

„Navedena neistina predstavnika Univerziteta nije plod neznanja, jer je citirani propis više puta istaknut u dosadašnjim diskusijama unutar univerzitetskih tela povodom Statuta Bogoslovskog fakulteta. Javno izgovorena neistina nije ni slučajna, već je tendenciozno izgovorena, u sklopu koordiniranog napada na Statut fakulteta“, rekao je Dragutinović.

I izjave predstavnika Univerziteta, da Statut Bogoslovskog fakulteta nije u skladu sa Statutom Univerziteta, Dragutinović je ocenio kao „nepoštene“, jer se iz „tendenciozno ograničenog činjeničnog stanja sugeriše potpuno pogrešan zaključak“.

„Pomenuti profesor je propustio da saopšti da mišljenje Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu o navodnoj neusaglašenosti dva statuta nije usvojeno od strane Senata, a takođe je propustio da pomene da je isti Odbor, samo u drugom sastavu, tri puta dao upravo suprotno mišljenje – da dva statuta jesu u saglasnosti“, istakao je Dragutinović.

On je ocenio da i Popović i Odbor mogu samo da imaju mišljenje, jer je Statut Bogoslovskog fakulteta „opšti akt i kao takav može da bude oboren samo u odgovarajućem postupku“.

Dragutinović se osvrnuo i na saopštenje Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu iz aprila ove godine, čiji je legitimitet ocenio kao „sporan“, jer ga „nije potpisala većina članova Senata Univerziteta“.

U saopštenju se navode i citati tog pisma, koji kaže „da se napori Univerziteta i njegovog Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u pravcu uskladjivanja teksta fakultetskog Statuta sa odgovarajućim višim pravnim aktima još uvek realizuju u okvirima koji su postavljeni zaključcima univerzitetskog Odbora za statutarna pitanja i delatnostima radne grupe koje za cilj imaju otklanjanje svake nedoumice na planu zakonske zasnovanosti fakultetskog Statuta“.

„Naizgled lepo sročeno, ali ponovo uz tendenciozno izostavljanje ključnih činjenica. Pomenuti zaključci Odbora za statutarna pitanja samo dan ranije nisu usvojeni na Senatu Univerziteta u Beogradu, te se stoga postavlja pitanje sa kojim legitimitetom se isti pominju“, ističe Dragutinović.

On je rekao i da je Statut Bogoslovskog fakulteta poslednji put dobio saglasnost od strane Senata Univerziteta u novembru 2018. godine i da je kao takav „u potpunosti zakonit i legitiman“.

„Način na koji se nastupa i kako se pojedine teme predstavljaju od strane organa i pojedinaca koji predstavljaju Univerzitet u Beogradu pokazuju svojevrsnu akademsku nezrelost“, rekao je Dragutinović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Bogoslovski fakultet: Neistinite i tendenciozne tvrdnje beogradskog Univerziteta”

  1. Gomila spinovanja…Oće pop monopol kao u Vizantiji, u Evropi u 21 veku da SPC na državnom fakultetu određuje ko može da predaje. E neće moći. A ko vama SPC brani da vi napravite vaš privatni (nije državni) fakultet? Znam zašto nećete? Jer nikada niste živeli od svoga rada, nego uvek da koristite pare iz budzeta (države). Eto katolička i druge hrišćanske crkve su imale svoje fakultete (nisu državni), ljudi sposobni….a Srbija osta deponija….

  2. Potpuno su u pravu,
    Svako po ustavu ima pravo na licnost pa i bogoslovski fakultet spc, ovo bezobrazno krajcovanje tog prava traje i sprovodi se na nacin da gubimo identitet kao narod vrlo ciljano, jer se pravne prirode institucija demontiraju podzakonskim aktima, vd izvrsiocima, administrativnim pravom notara i izvrsitelja, niko nama nije kriv ako svoje osnovne i ustavom zasticene vrednosti a to su porodica i versko opredeljenje svedemo na udruzivanje u riblovacki i planinarski savez, a legitimitet odlucivanja prepustimo navijacima i kojekakvim partijskim odborima

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.