Boljević: Snimak ozbiljno ugrozio spokoj sudije 1(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu da ispita da li u snimku objavljenom na Jutjubu pod nazivom: “Đorđe Višekruna: Zapretio SNS sudiji!!! Vučić će skupo platiti za ovu presudu” postoje elementi krivičnog dela.

Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije ističe da nije u njihovoj nadležnosti da utvrđuju da li u navedenom snimku ima elemenata krivičnog dela, ali da smatraju da izneto opravdava tu sumnju.

– Po našem mišljenju, iznete tvrdnje su vrlo ozbiljne tim pre što se radi o manjem mestu. Verujem da je snimak ozbiljno ugrozio spokoj sudije koja je radila svoj posao, ističe Boljević.

Društvo sudija je paralelno sa pozivom tužilaštvu, isti uputilo i Visokom savetu sudstva tražeći da preispita da li je snimkom izvršen nedozvoljeni uticaj na rad sudija.

– Visoki savet sudstva je garant nezavisnosti sudstva i kao takav smatram da je dužan da pruži podršku i stane u zaštitu sudija koje se nalaze u sličnim situacijama. To bi ohrabrilo sudije pokazujući im da nisu sami, navodi Boljević.

U navedenom snimku se, kako je Društvo sudija istaklo u saopštenju, otvoreno preti sudiji Osnovnog suda u Bačkoj Palanci Tatjani Mihajlov, kao i zamenici osnovnog tužioca u Bačkoj Palanci Milici Đogić.

„U snimku su, bez znanja i pristanka sudije Tijane Mihajlov, objavljene njene fotografije i lični podaci, a autor snimka Đorđe Višekruna navodi, između ostalog, da će se osvetiti sudiji, da će joj ‚pokazati‘ i da će joj ući u kuću, pozivajući svoje pratioce da to isto učine, pri čemu se sudija i zamenik javnog tužioca nazivaju ‚delom zločinačkog udruženja‘“, navodi se u saopštenju.

Ovaj snimak usledio je nakon što je sudija Mihajlov donela prvostepenu osuđujuću presudu protiv M.V., brata Đorđa Višekrune, zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojne droge. On je nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca.