Foto: N1

… da su trenutno četiri lica osumnjičena za ovaj zločin, od kojih su dva u pritvoru, dok je potpredsednik Srpke liste Milan Radoičić, koji je u bekstvu, osumnjičen za pomaganje u izvršenju ubistva. To je sve što se zna o istrazi 15 meseci posle ubistva Olivera Ivanovića.

SDP smatra da to što se ni danas ne zna nijedan detalj iz istrage samo potvrđuje ono što mi govorimo od prvog dana – reč je o političkom ubistvu. Ono će biti rasvetljeno kad se za to stvore nove političke okolnosti – ili promena vlasti i u Beogradu i u Prištini ili pokretanje drugačije političke volje – izjavila je za Danas Ksenija Božović, zamenik predsednika SDP.

Ona kaže da je za danas zakazana sednica SO Severna Mitrovica, koja je sazvana da ovaj saziv, zbog kosovskih zakonskih pravila o radu lokalne samouprave, Priština ne bi raspustila 31. maja. Glavna tema sednice biće bezbednosna situacija u severnom delu Mitrovice, a prema rečima Ksenije Božović, odbornici SDP kandidovaće samo jedno pitanje: „Ko je ubio Olivera Ivanovića“.

Oliver Ivanović likvidiran je rano ujutru 16. januara 2018, ispred sedišta SDP. Na njega je, iz automobila koji ga je pratio od stana, pucano s leđa iz vatrenog oružja kalibra 9 milimetara, ovako je Specijalno tužilaštvo Kosova rekonstruisalo Ivanovićevo ubistvo na osnovu sigurnosnih kamera u jednom od svojih dokumenata, u koji je Danas imao uvid. U dogovoru predsednika Srbije i porodice, Oliver Ivanović sahranjen je dva kasnije u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

U Beograd se ubrzo preselila Ivanovićeva nevenčana supruga Milena Popović, koja je dobila posao u Kabinetu premijera Srbije, i njihov maloletni sin Bogdan. Milena Popović je ranije izjavila da vodi nezvaničnu istragu o ubistvu, dok je zvanično taj posao poveren Specijalnom tužilaštvu Kosova, čiji se tužilac Sulje Hodža u poslednje vreme više bavi formiranjem odeljenja za srpske zločine na KiM nego slučajem Ivanović. Zvanični Beograd i Priština se već 15 meseci uzajamno optužuju za Ivanovićevo ubistvo, koje je odnedavno postalo i predmet spora između vlasti i opozicije u Srbiji.

Povezani tekstovi