Foto: EPA / ROBIN UTRECHT

Haški tribunal je svojim presudama napisao veliki deo istorije sukoba u bivšoj Jugoslaviji. On je pokazao da je svoje dužnosti izvršio nezavisno, nepristrasno i bez obzira na nacionalnost i veroispovest, vođen samo dokazima i pravom. Mislim da je pravda ostvarena kroz postupke, ali uvek kažem – ovo pitanje treba da se postavi žrtvama.

Bramerc je odgovarajući na pitanje o najviše osuđenih Srba koji su dobili mnogostruko više zatvorskih kazni rekao:

„Srbi su se borili u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu, i srpske vođe su počinile stravično etničko čišćenje na svim tim mestima“.

„Ako se prihvati ova osnovna činjenica, onda nimalo ne iznenađuje da su većina onih koje je Tribunal osudio Srbi. Ako se ta činjenica ne prihvati, što je izgleda slučaj među srpskim zvaničnicima i u javnosti, onda se stvarno radi o odbijanju da se prihvati istina“. Upitan da li bi voleo da su neka suđenja drugačije kao što su slučajevi Gotovine, Markača, Haradinaja, Orića, Bramerc je odgovrio da ti ali i predmet „Perišić“, jesu oni čijim ishodom Tužilaštvo nije zadovoljno.

Tužilaštvo je, kako je rekao, predočilo najbolje dokaze ali da sudije to nisu prihvatile. Istovremeno je naglasio da je tužilaštvo dokazalo da su se zločini desili.

Bramerc je izjavio da Sekretarijat Tribunala trenutno vodi istragu o samobistvu Slobodana Praljka i zaključci će biti predočeni pre 31. decembra.

„S obzirom na to da je Praljak osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, možemo se samo nadati da ga niko neće slaviti kao nacionalnog heroja“, rekao je Bramerc.

Na pitanje Novosti zašto niko nije osuđen za stotine hiljada proteranih i ubijenih Srba tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, od Hrvatske, preko Bosne do Kosova, Bramerc je odgovorio da je Tribunal procesuirao pojedince za zločine nad Srbima, i da su neke presude izrečene.

Ima još postupaka koji su u toku pred nacionalnim sudovima, naročito u BiH, gde su u toku važni predmeti za zločine počinjene u Posavini i u Konjicu.

„Nama u Tužilaštvu i našim kolegama koji rade na nacionalnom nivou je jako stalo do pravde za srpske žrtve, kao što nam je stalo i do pravde za sve žrtve. Ali često izgleda da političari samo žele da iskoriste žrtve u političke svrhe. Iako neki tvrde da su stotine hiljada Srba bili žrtve ratnih zločina tokom sukoba, ni Tužilaštvo, ni bilo koji drugi međunarodni sud nikada nisu dobili dokaze s tim u vezi“, rekao je Bramerc. On je još rekao da iako rad Tribunala ne vodi direktno vodi ka pomirenju utvrđivanje odgovornosti jeste preduslov za pomirenje.

Govoreći o smrti nekih optuđenika u haškom zatvoru Bramec je rekao da to se to događa i u drugim zatvorima. Prema njegovim rečima standard medicinske nege koja se pruža pritvorenima veoma je visok.

„Međutim, ja sam lično više zabrinut za to koliko žrtava i preživelih ne dobija dovoljnu pomoć i podršku od strane nacionalnih vlasti“ izjavio je za Novosti bivši glavni tužilac Haškog tribunala Srež Bramerc.