Branislav Trifunović: Nema uslova za izbore 1Foto: N1 (Arhiva)

„Mislim da će opozicija valjda naučiti da kaže šta moraju da budu uslovi za izbore i da slušaju svoje građane, kao što se nadam da će morati da slušaju. Da se onda, po tim uslovima, izađe na neke izbore. Pre toga mislim da nema apsolutno nikakvih uslova za bilo koje ozbiljne i normalne izbore“, kazao je Trifunović, za RSE.

Dodaje da aktuelna vlast u Srbiji „daje dovoljno povoda svakodnevno za proteste“, te da se njihova svrha neće iscrpeti ni ukoliko se ispune zahtevi demonstranata.

Mogućnost razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem Trifunović vidi ukoliko se on pojavi pred demonstrantima:

„Zašto bi sada mi išli kod njega da razgovaramo, kada nas je godinama zvao lopovima, izdajnicima, ološem, narkomanima, ludacima. Čovek je etiketirao ljude koji misle drugačije, davajući nam te kvalifikacije. Zašto bi mi sada bili toliko divni prema njemu, pa rekli – hajde da se nađemo, da razgovaramo?“, pita Trifunvoić.

Istovremeno on odbacuje tezu da demonstracije imaju svrhu podrške bilo kojoj opozicionoj partiji, te dodaje da, koliko mu je poznato, lideri Saveza za Srbiju učestvuju kao građani u protestnim šetnjama.

„Ovo nisu protesti za opoziciju, nego su protesti za zdrav razum. Sada, da li oni žele da budu deo tog zdravog razuma, to je na njima, ja u to uopšte ne ulazim“, naveo je Trifunović, podvlačeći da je narodi, kako se izrazio, „prekipelo“.

On navodi da sebe ne smatra jednim od organizatora beogradskih protesta, te da se u njih uključio nakon što su ga organizatori pozvali da ih podrži.

„Tu sam se pojavio da pomognem studentima, koji su me zvali na onaj prvi protest. Od tada sam ostao sa njima, da pomognem koliko mogu. To je jedina moja zasluga. Ne mogu sebe da nazovem organizatorom, bilo bi baš nepravedno prema Stefanu (Pavlović, jedan od organizatora protesta prim.aut.) i tom gomilom ljudi koji se suštinski time bave. Za sada sam glumac“, izjavio je Trifunović.

Objašnjava i zašto je jedan od zahteva demonstranata da policija i istražni organi u Srbiji izađu sa saznajima o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, iz januara ove godine:

„Lično ne vidim razlog da je smetao bilo kome na Kosovu, ako me razumete. Mislim da je mnogo više smetao time što je pričao nekim ljudima ovde. Ne tvrdim ništa, niti znam, niti imam dokaze“, navodi Trifunović podsećajući da je Ivanović pred lokalne izbore na Kosovu 2017. godine bio izložen satanizaciji od strane vlasti u Srbiji.

Trifunović podvlači i da mu nije prijatan govor mržnje koji je eskalirao u medijima i na društevnim mrežama po početku protesta, te da je takav rečnik „doveo do toga da možemo očekivatida nas neko prebije na ulici, zato što mislimo drugačije“.

Upitan da li je u slučaju nekadašnjeg ombudsmana Saše Jankovića, kog je podržao na izborima za predsednika Srbije 2017. godine, a koga je nedavno izjavio da je radio za Bezbednosno informativnu agencije, Trifunović kaže da je i sam bio prevaren te da se zbog toga oseća odgovornim da izađe u javnost:

„Vi ste novinar, saznajte ko ga je zaposlio kao Zaštitnika građana. Pitajte ga šta je radio u streljanama BIA-e, kada je sedeo sa određenim ministrima Vlade. Pitajte ga da li se sretao sa premijerom Vučićem. Pitajte ga ko su mu savetnici, ko su mu najbliži ljudi. Vi ste novinar, ja nisam.“

Osvrće se i na objave na društvenim mrežama koje su probudile brojne reakcije svog brata, takođe glumca, Sergeja Trifunovića:

„On se nikada nije bojao da kaže šta misli i nikada nije birao rečnik. Na to smo navikli godinama. Nisam ljubitelj toga, svađamo se oko toga puno, ali to je njegov način. Mislim da to više neće biti njegov način“, rekao je Branislav Trifunović.